U Goraždu počinje 18. manifestacija Dani Isaka Samokovlije – Sunce nad Drinom

Goražde, BiH. Foto: Ajdin Kamber
Goražde, BiH. Foto: Ajdin Kamber

U Goraždu, rodnom gradu Isaka Samokovlije, danas počinje tradicionalna 18. književno-kulturna manifestacija “Dani Isaka Samokovlije – Sunce nad Drinom”, u znak sjećanja na jednog od najistaknutijih bosanskohercegovačkih književnika.

Grad na Drini, koji je Samokovlija iznimno volio i o kojem je pisao, na ovaj način nastavlja čuvati sjećanje na velikog pisca i humanistu.

Početak manifestacije bit će obilježen polaganjem cvijeća na bistu ispred Doma zdravlja Goražde koji nosi ime Isaka Samokovlije.

U maloj sali Javne ustanove Centra za kulturu, koja je organizator manifestacije, uz izložbu “Život i djelo Isaka Samokovlije” bit će priređen prigodan program te poetsko-scenski performans amaterske pozorišne scene ove ustanove i Osnovne muzike škole “Avdo Smailović”.

U Gradskoj galeriji Goražde bit će otvorena izložba “Sunce u skulpturi”, čiji je autor goraždanski umjetnik Jakub Hubjer.

Višemjesečna manifestacija, tradicionalno, i ove godine, pored Goražda, održavat će se u Sarajevu i Fojnici, gradovima u kojima je Samokovlija radio i stvarao.

Manifestacija se nastavlja u februaru raspisivanjem javnog konkursa za literarne radove u prozi ili poeziji za učenike osnovnih i srednjih škola, kao i građane, prvenstveno sa područja Bosanskopodrinjskog, Kantona Sarajevo i Fojnice, s tim da, pojašnjavaju organizatori, radove mogu dostaviti i svi ostali građani Bosne i Hercegovine.

Za učenike viših razreda osnovnih, kao i srednjih škola, bit će održan kviz znanja o životu i djelu Samokovlije pod nazivom “Od proljeća do proljeća”.

U Kulturnom centru Fojnica u martu je planirana postavka izložbe radova “Sunce nad Drinom” sa likovne kolonije “Boje prijateljstva” Udruženja likovnih umjetnika Goražde, koja će u maju biti postavljena i u galeriji Novi hram u Sarajevu.

I ovogodišnja likovna kolonija u okviru Festivala prijateljstva u augustu bit će u znaku velikog književnika, a umjetnici će slikati na temu “Drina u književnom opusu Isaka Samokovlije”.

Novina u ovogodišnjem programu je ustanovljenje godišnje književne nagrade “Isak Samokovlija” koja će po prvi put biti dodijeljena u septembru, uz rođendan velikog bosanskohercegovačkog pisca i humaniste.

Isak Samokovlija rođen je 3. septembra 1889. godine u Goraždu, koje je tada bilo dio Austro-ugarskog carstva, u porodici sefardskih Jevreja. Porodica se doselila iz Samokova u Bugarskoj, po kojem dobijaju prezime – Samokovlija.

Gimnaziju je završio u Sarajevu, a medicinski fakultet u Beču. Između dva rata radio je kao liječnik u rodnom gradu, potom u Fojnici, a od 1925. živio je i radio u Sarajevu.

Svoju prvu pripovijetku “Rafina avlija” objavio je 1927. godine u listu “Jevrejski život”, gdje je bio jedan od urednika. Prvu knjigu pripovijetki “Od proljeća do proljeća” objavio je 1929. u Sarajevu. Jedan je od osnivača Udruženja književnika Bosne i Hercegovine (1945).

Iza sebe je ostavio bogat književni opus koji čine zbirke pripovjedaka “Nosač Samuel”, “Sunce nad Drinom”, “Tragom života”, “Đerdan” i druge.

Priče Isaka Samokovlije prevedene su i na strane jezike.

Napisao je i četiri pozorišna komada – “Hanka”, “Plava Jevrejka”, “On je lud” i “Fuzija”, kao i druga književna djela, od kojih su neka prenesena i na filmsko platno.

Isak Samokovlija umro je 15. januara 1955. godine, a sahranjen je na starom Jevrejskom groblju u Sarajevu.

Posted by on 2022-01-14. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login