U Haagu izricanje presude Momčilu Perišiću

Momčilo Perišić

Momčilo Perišić

Pred Haškim sudom danas će biti izrečena presuda bivšem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilu Perišiću optuženom za masakr u Srebrenici, opsadu i teror civila u Sarajevu, te za raketiranje Zagreba.

Haško tužiteljstvo u završnim je riječima u martu ove godine zatražilo da se Perišić proglasi krivim i da mu se izrekne kazna doživotnog zatvora. Odbrana je tražila oslobađajuću presudu.

Generala Perišića optužnica tereti u 13 tačaka za pomaganje i podržavanje zločina nad civilima u BiH i Hrvatskoj, između ostalog da je pomagao i podržavao snage koje su izvršile masakr hiljada bošnjačkih muškaraca u Srebrenici u julu 1995, kao i da je pomagao topnički i snajperski teror stanovnika Sarajeva u kojem su ubijene i ranjene hiljade civila.

Četiri tačke optužnice odnose na raketiranje Zagreba višecijevnim raketnim bacačem Orkanom 2. i 3. maja 1995. u kojem je poginulo najmanje sedam, a ranjeno je najmanje 194 civila, te na propuste u kažnjavanju počinitelja toga napada. Tužitelji su u završnim riječima opisali Perišića kao osobu koja je iz pozadine osigurala logističke i materijalne pretpostavke za etničko čišćenje i zločine koje su provele snage bosanskih i hrvatskih Srba u BiH i Hrvatskoj.

On je bio jedna od najvažnijih osoba u SR Jugoslaviji koje su provodile državnu politiku potpore snagama bosanskih i hrvatskih Srba, iako je znao kakve su im namjere prema nesrpskom stanovništvu u BiH i Hrvatskoj, poručili su tužitelji koji su ga opisali kao “ratnika iz sjene” koji se skrivao iza tvrdnji službenog Beograda da SRJ nije sudjelovala u sukobu. Perišić je u pritvor Haškog suda dobrovoljno stigao 7. marta 2005. godine, a do početka suđenja 2. oktobra 2008. godine, vrijeme je proveo na privremenoj slobodi.

Posted by on 2011-09-06. Filed under Sarajevo, Srebrenica, Svijet, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login