U HE Bočac prebacili plan proizvodnje u prva tri mjeseca

HE Bočac

HE Bočac

Preduzeće Hidroelektrana Bočac na Vrbasu za prva tri mjeseca je za oko 42 posto kumulativno prebacilo plan proizvodnje. “Zadovoljni smo s obzirom na to da smo prebacili plan, a posebno smo zadovoljni u odnosu na prethodnu godinu”, rečeno je Srni u Hidroelektrani Bočac.

U ovom preduzeću naglašavaju da svake godine imaju razne investicije, ulaganja u remonte i obnovu postrojenja, ali i u izgradnju novih.

Izvršni direktor za investicije i razvoj u HE Bočac Goran Milanović rekao je da postrojenje ima oko 30 godina i da je logično da ga obnavljaju i da se stalno planiraju investicije kroz razne remonte.

“Pored tih investicija, ulažemo i u investicije koje su u funkciji stvaranja novih kapaciteta. Jedna od njih je obezbjeđivanje uslova za proizvodnju električne energije za vlastite potrebe, odnosno izgradnja takozvane kućne turbine-mini hidroelektrane”, rekao je Milanović.

On je dodao da je, ipak, najznačajnija investicija koja je planirana ove i narednih godina izgradnja hidroelekrane Bočac 2 na profilu kompenzacionog bazena gdje već postoji brana.

“To je postrojenje koje bi se najbrže moglo izgraditi i energija proizvedena u Bočcu 2 bi trebala biti i najjeftinija”, naglasio je Milanović i pojasnio da se još stvaraju uslovi za realizaciju ove hidroelektrane, te da je pri kraju idejni projekat, a pokrenut je i postupak izrade tendera za odabir proizvođača opreme.

On je naveo da je u ovoj godini planirano da se stvori preduslov kako bi se 2014. godine počelo sa glavnim projektom, te istakao da je preduzeće sposobno i spremno da samo finansira novu hidroelektranu koja bi, prema planu, krajem 2015. godine trebalo da bude na mreži.

U HE Bočac vjeruju da će im Vlada Republike Srpske dati dozvolu da krenu u realizaciju vrijedne investicije izgradnje Bočca 2.

Posted by on 2013-03-25. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login