U Hrvatskoj najveći pad proizvodnje čelika

čelikProizvodnja čelika u svijetu porasla je u novembru neznatnih 0,1 posto, što znači da je gotovo stagnirala na godišnjoj razini, dok je u Hrvatskoj zabilježila najveći pad među članicama međunarodnog udruženja proizvođača WSA.

U novembru  je u 65 zemalja članica Svjetskog udruženja za čelik (WSA), uključujući Hrvatsku, proizvedeno ukupno 131 milion tona čelika, što je neznatnih 0,1 posto više nego u istom mjesecu lani, pokazuje izvješće tog udruženja.

U Hrvatskoj je, prema procjenama WSA, proizvodnja čelika u novembru pala na godišnjoj razini za čak 29,6 posto, najviše među promatranih 65 zemalja, na procijenjenih 10 hiljada  tona.

Time je Hrvatska i dalje na začelju ljestvice proizvođača u Europskoj uniji. Obuhvaćenih 65 zemalja čini oko 98 posto svjetske proizvodnje čelika, navode u udruženju.

Kina, najveći svjetski proizvođač, u prošlom je mjesecu proizvela 63,3 miliona tona, što je 0,2 posto manje nego u prošlogodišnjem novembru.

Posted by on 2014-12-26. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login