U Jablanici obilježena 74. godišnjica Bitke za ranjenike na Neretvi

 JablanicaSedamdeset i četvrta godišnjica najhumanije bitke, “Bitke za ranjenike na Neretvi” obilježena je u subotu na Spomen obilježju Bitke za ranjenike u Jablanici.

Svečanosti su prisustvovali mnogobrojni predstavnici državnog, federalnog, kantonalnog i lokalnog nivoa vlasti, te predstavnici SABNOR-a, boračke populacije i antifašisti, kao i mnogobrojni posjetioci iz svih zemalja bivše Jugoslavije.

Obilježavanje je započelo otvaranjem izložbe Arhiva Tuzlanskog kantona “Historijska pruga kroz historijske izvore” i spuštanjem sa mosta 74 karanfila u rijeku Neretvu, nakon čega su brojne delegacije položile cvijeće, a potom je uslijedilo obraćanje gostiju te kulturno-zabavni program.

Prisutne je pozdravio načelnik općine Jablanica Salem Dedić, a osim načelnika svoje govore i obraćanja upriličili su i predsjednik SABNOR-a BiH dr. Bakir Nakaš, kao i predstavnici SABNOR-a BiH i NOR-a iz bivše Jugoslavije.

Predsjednik SABNOR-a BiH Bakir Nakaš se zahvalio ovom prigodom prije svega općini Jablanica i lokalnom UABNOR-u, koji su kao i svake godine, preuzeli sve aktivnosti kako bi ova ceremonija protekla na najvišem nivou.

-Također, zahvalio bih se i svim gostima koji su došli iz drugih gradova i država među kojima su predstavnici iz Hrvatske i Crne Gore, a koji su sljedbenici učesnika “Bitke na Neretvi” i koji su tih godina bili u jedinicama Narodnooslobodilačkog pokreta. Ovo bi bio jedan uvod za narednu, jubilarnu 75. godišnjicu za koju se nadamo da će biti jedna kulminacija antifašizma i želje da što više mladih bude angažovano u ovim aktivnostima – poručio je Nakaš.

Načelnik općine Jablanica Salem Dedić je podsjetio da su oni kao općina zajedno sa javnom ustanovom “Muzej Bitka za ranjenike” i drugima, taj lokalitet stalno obnavljali u želji da on ostane u dobrom stanju.

Podsjetio je i na dugodoišnji zahtjev da JP Elektroprivreda BiH odobri sredstva kako bi se rekonstruisao prelaz preko rijeke Neretve na ovom lokalitetu, te da se urade pristupne staze i da se vrate u prvobitno stanje kao što je to i bilo 1991. godine.

Dedić je izrazio nadu da će, ako svi tehnički i drugi preduslovi za izvođenje radova budu urađeni kako treba, 75. godišnjicu obilježiti obnovljeni eksponat mosta “Bitka za ranjenike”.

Na kraju svečanosti upriličen je bogat kulturno-zabavni program, te rok koncert za mlade, te projekcija dokumentarnog filma “Golim rukama”, autora Hajrudina Šibe Krvavca.

Posted by on 2017-05-07. Filed under Jablanica, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login