U Konjicu otvorena izložba fotografija “Rohingya“ Davida Verbeckta

Konjic

Konjic

U galeriji Zavičajnog muzeja Konjic otvorena je izložba fotografija “Rohingya“ autora Davida Verbeckta, u okviru programa Kultura sjećanja, a povodom obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici.

Izložba je postavljena na otvorenom i sadrži 49 fotografija pripadnika muslimanske etničke manjine Rohingya koji nastanjuju Mijanmar, Bangladeš, Pakistan, Indiju, Tajland, Indoneziju, Maleziju i regiju Jugoistočne Azije. Oni se danas smatraju najugroženijom etničkom manjinom na svijetu.

Autor izložbe, David Verbeckt, istakao je da izložbom želi doprinijeti društvenoj odgovornosti i svijesti te tako uticati na promjene sudbine ljudi čiji su životi na rubu egzistencije.

– Pripadnike Rohingya manjine želim prikazati kao ljudska bića kojima su uskraćena socijalna, građanska i ljudska prava koja se tako često uzimaju zdravo za gotovo u našem društvu. Namjera mi je da ovim ljudima dam lice i podignem svijest o njihovoj nesreći te svima nama skrenem pažnju na prečesto zanemarenu humanitarnu krizu i etničko čišćenje koje se dešava u svijetu – naglasio je Verbeckt.

Rohingya su muslimanska manjina koji žive uglavnom u Mijanmaru (Burma), a više od milion pripadnika tog naroda je bez državljanstva u svojoj državi, kojeg su lišeni krajem sedamdesetih od burmanski vlasti i nisu ni priznati kao manjina.

Kao rezultat toga, Rohingya muslimani su odvojeni i isključeni iz civilnog društva gdje su živjeli generacijama. Zabranjen im je pristup legalnom tržištu rada, osnovnim zdravstvenim uslugama i nemaju pravo na edukaciju.

Postavku izložbe, koja će biti otvorena do 7.jula, organizirali su Centar za kulturu Narodnog Univerziteta Konjic i Festival MESS, saopćeno je iz Press MESS-a.

Posted by on 2017-07-04. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login