U Kruščici ove subote protest solidarnosti protiv izgradnje hidroelektrana

Koalicija za zaštitu rijeka BiH u subotu organizuje protest solidarnosti u naselju Kruščica, općina Vitez, čiji mještani više od mjesec dana protestuju protiv izgradnje mini hidroelektrana.

“Mještani Kruščice se, više od mjesec dana, mirnim okupljanjem bore protiv izgradnje mini hidroelektrana na istoimenoj rijeci, koja vodom za piće snabdijeva veliki broj građana Viteza i Zenice. U subotu nas domaćini očekuju u velikom broju, na izletištu gdje će se održati protest solidarnosti, kao i druženje kraj rijeke”, saopćili su organizatori.

Jedan od demonstranata iz Kruščice Muris Đelilović kazao je Feni kako se očekuje dolazak ljudi iz Banja Luke, Fojnice i nekoliko drugih bh. gradova, koji će podržati napore mještana Kruščice da se zaustavi izgradnja hidroelektrana.

Stanovnici Kruščice više od mjesec dana upozoravaju da neće dozvoliti izgradnju hidroelektrana, jer bi, kako kažu, one uništile rijeku Kruščicu, kao i turistički potencijal ovog područja.

Zbog toga su izlazili na mirni protest ispred zgrade Općine Vitez te svakodnevno organiziraju dežurstva u blizini lokacije na kojima je predviđena izgradnja hidroelektrana.

Posted by on 2017-09-08. Filed under Ekologija, Magazin. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login