U Mostaru otvorena izložba ‘Faksimili srednjovjekovne bosanske književnosti’

Faksimili srednjovjekovne bosanske književnosti

Faksimili srednjovjekovne bosanske književnosti

U povodu Europske noći muzeja u Muzeju Hercegovine u subotu navečer otvorena je izložba “Faksimili srednjovjekovne bosanske književnosti”.

Na izložbi su prikazani faksimili najljepših stranica iz dostupnih rukopisnih knjiga bosanske srednjovjekovne književnosti, knjige faksimila bosanskih srednjovjekovnih rukopisa i dokumenata te knjige o srednjovjekovnoj bosanskoj književnosti.

Po riječima doc. dr. Lejle Žujo-Marić s Odsjeka za bosanski jezik i književnost Fakulteta humanističkih nauka Univerziteta “Džemal Bijedić”, izloženi faksimili svjedoče o kontinuitetu bh. kulture i potrebi bh. čovjeka da se izrazi.

– Ovi tekstovi nam govore o veoma živoj djelatnosti i vezi koju su stanovnici BiH imali sa srednjovjekovnom kulturom u Europi. Predstavljeni su neki od najljepših primjera koji datiraju od 13. do 15. vijeka, poput Mletačkog zbornika, Pripkovićevog evanđelja, Daničićevog evanđelja – dodala je profesorica Žujo-Marić.

Direktor Muzeja Hercegovine Asim Krhan kazao je kako izloženi faksimili detaljno dočaravaju povijest kulturnog naslijeđa Bosne i Hercegovine.

Naglasio je kako se gotovo cjelokupno pisano bh. nasljeđe iz Srednjeg vijeka danas nalazi izvan zemlje u zbirkama širom svijeta.

– Rukopisi srednjovjekovne bh. književnosti nalaze se u 14 različitih zemalja i 20 europskih gradova. Ova izložba fokusirana je na mlade i želja nam je da se točak historije, koji je išao u pravcu rušenja našeg naslijeđa, okrene u drugom smjeru, da ti mladi budu nositelji prikupljanja i bilježenja kulturne građe – kazao je Krhan.

Izložba “Faksimili srednjovjekovne bosanske književnosti” bit će otvorena sljedeća dva dana u Interpretacijskom centru Muzeja Hercegovine.

Posted by on 2017-05-21. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login