U Mostaru otvorena putujuća izložba o životu Anne Frank

putujuća izložba o životu Anne FrankPutujuća izložba “Anne Frank – Historija, Istorija, Povijest za danas” otvorena je u Hrvatskom domu “Herceg Stjepan Kosača” u Mostaru.

Na trideset i dva panela ova izložba donosi brojne detalje iz života židovske djevojčice i njezine porodice s kraja Drugog svjetskog rata, ali i aktualizira pitanje ponovne pojave nacističke ideologije u savremenom svijetu.

Izložba je upotpunjena sa sedam lokalnih panela koji govore o historiji Bosne i Hercegovine u toku i nakon Drugog svjetskog rata do danas, a koje su izradili stručnjaci iz Bosne i Hercegovine.

Izložba se realizira u okviru projekta “Historija, Istorija, Povijest – Lessons for Today” kojeg implementira Kuća Anne Frank u suradnji s Inicijativom mladih za ljudska prava u BiH i fondacijom Humanost u akciji BiH, a pod pokroviteljstvom Europske unije.

Projekt je regionalnog karaktera te uključuje i Otvorenu komunikaciju (Srbija), Hrvatsku edukacijsku i razvojnu mrežu za evoluciju sporazumijevanja – HERMES (Hrvatska) i Omladinski obrazovni forum (Makedonija) – kazao je Kerim Somun koordinator projekta.

 

Posebnost izložbe je ta što posjetitelje kroz izložbu vodi posebno obučeni učenici odnosno vršnjački edukatori, prenoseći im znanja koja su stekli o temama koje obrađuje kompletna izložba. U Mostaru, vršnjački edukatori su učenici iz Koledža ujedinjenog svijeta i Gimnazije Mostar.

– Holokaust je bio najveći zločin kojeg mi poznajemo. Mladima je jako važno prezentirati istinu o jednom velikom, masovnom zločinu, i kada oni shvate veličinu toga zločina i njegove uzroke, vjerojatno će onda moći u budućnosti i sami sudjelovati u tome da se neki eventualni, budući masovni zločini spriječe – izjavio je novinarima predstavnik Židovske zajednice u BiH Elijas Tauber.

Izložba u Mostaru bit će otvorena do 1. aprila, svaki radnim danom od 9 do 19 sati. Ulaz je besplatan.

Posted by on 2016-03-18. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login