U Narodnom pozorištu održan tradicionalni Ramazanski koncert Sarajevske filharmonije

Narodno pozorište Sarajevo

Narodno pozorište Sarajevo

Večeras je u Narodnom pozorištu u Sarajevu održan tradicionalni Ramazanski koncert Sarajevske filharmonije na kojem su učestvovali ugledni muziPrisutni su prije samog početka koncerta kazali kako je, na neki način, ovim koncertom najavljen i dolazak svetog mjeseca ramazana.

Već devetnaestu godinu za redom Sarajevska filharmonija priređuje Ramazanski koncert, a prisutni su večeras imali priliku da slušaju i Aladinovu svitu Op. 34 danskog kompozitora Carla Nielsena u izvedbi Sarajevske filharmonije.

Prvobitno je napisana za bajku Adama Oehlenschlägera i praizvedena u Kraljevskom teatru u Kopenhagenu 1919. godine. Svitu čini izbor od sedam stavova kojim praovladava istočnjački melos, a muzika kao da govori da stvarnost može biti divna kao i snovi.

U drugom dijelu koncerta, uz učešće turskih umjetnika, izvedena je Baletna svita “Dino i Ceren” turskog kompozitora M. N. Bekena.

Izvedba, koja je ujedno i svjetska premijera nove verzije ovog djela, bila je i jedinstvena prilika da publika čuje tradicionalne turske instrumente kemence, kanun i nej.

Orkestar filharmonije predvodio je, sarajevskoj publici već poznat i drag gost, maestro Hakan Sensoy, svjetski poznati violinista i dirigent.

Osim njega koncert su uveličali i Hatice Dogan Sevinc koja svira kemence, Ali Tufekci nej i Caner Can koji svira kanun.čari iz Turske.

Posted by on 2014-06-21. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login