U oktobru cijene veće za 0,4 posto

hranaCijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u BiH mjerene indeksom potrošačkih cijena, u oktobru su bile veće za 0,4 posto u odnosu na septembar.

Cijene stanovanja i režijskih troškova povećane su za 5,6 posto, odjeće i obuće za 1,6 posto, komunikacija za 0,7 posto, ostalih dobara i usluga za 0,3 posto, obrazovanja za 0,2 posto, te alkoholnih pića i duhana, namještaja i uređaja za domaćinstvo, i zdravstva za 0,1 posto.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u oktobru su pojeftinili hrana i bezalkoholna pića za 0,9 posto, rekreacija i kultura za 0,3 posto, prevoz za 0,1 posto.

Cijene u oktobru ove u odnosu na isti mjesec prošle godine u prosjeku su veće za 0,1 posto.

Prosječni rast cijena zabilježili su alkoholna pića i duhan za 9,1 posto, komunikacije za 3,7 posto, obrazovanje za 1,3 posto, zdravstvo za jedan posto, rekreacija i kultura, te hoteli i restorani za 0,4 posto, a namještaj i aparati za domaćinstvo, kao i ostala dobra i usluge za 0,1 posto.

Cijene odjeće i obuće niže su za 4,1 posto, hrane i bezalkoholnih pića za 0,9 posto, prevoza za 0,7 posto, te stanovanja, vode, električne energije, gasa i drugih energenta za 0,1 posto.

Posted by on 2014-11-29. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login