U Orašju i dalje kritično, EU nastavlja slati pomoć

Orašje, poplaveU BiH u četvrtak se voda nastavlja povlačiti sa poplavljenih područja, ali u mnogim mjestima i dalje traje opasnost od vode i klizišta. Vijeće ministara BiH odlučilo je pokrenuti aktivnosti na pripremi donatorske konferencije za pomoć stradalima u poplavama, dok je sjever BiH posjetila evropska komesarka za krizne situacije Kristalina Georgijeva.

Evropska komesarka za krizne situacije Kristalina Georgijeva u četvrtak je tokom posjete Orašju poručila kako nisu sami nakon poplava koje su ih zahvatile.

Na konferenciji za novinare u Sarajevu ona je rekla da je Evropska unija odgovorila na zahtjeve Bosne i Hercegovine kada je riječ o slanju helikoptera, čamaca, vode, hrane i ostalih potrepština, te da će i u narednom periodu zemlje članice nastaviti da pomažu ugroženim područjima u BiH.

„Oko 150 spasilaca iz 16 zemalja Evropske unije se nalazi u ugroženim područjima u Bosni i Hercegovini i pomažu tamošnjem stanovništvu. Upućeno je i više pomoći nego što su bh vlasti tražile. U narednom periodu, Evropska unija će nastaviti sa pružanjem pomoći. Ljudima će biti potrebni aparati za prečišćavanje vode, te zaprašivanje iz zraka zbog pojave komaraca. Trebaće i oprema za isušivanje, hrana, voda i agregati, jer najveći dio ugroženih područja još uvijek nema struju“, kazala je Georgijeva.

Evropska komesarka za krizne situacije je rekla i da je Evropska unija svjesna da je borba protiv poplava otežana, zbog rata koji je bio u BiH, s obzirom da su poplave i klizišta pokrenule mine. Jedan od problema, prema njenim riječima, je i to što je značajan broj stanovnika koji su zahvaćeni poplavama, već bili izbjeglice.

„Evropska unija je već poslala timove za procjenu koji trenutno djeluju po pitanju najhitnijih humanitarnih potreba. Također, vrše i procjenu o štetama koje su poplave prouzrokovale. Mi ćemo imati i dodatne timove koji će djelovati u okviru koordinirane aktivnosti sa Svjetskom bankom. Procjene koje budu rezultat toga će se koristiti kao osnova za treću fazu, a to je faza obnove i oporavka“, poručila je Kristalina Georgijeva.

Istovremeno, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda u četvrtak je u Sarajevu nakon hitne sjednice Vijeća najavio da će biti pokrenute aktivnosti za pripremu međunarodne donatorske konferencije za pomoć Bosni i Hercegovini.

Zadužena su sva ministarstva i druge institucije da, sukladno svojim nadležnostima, poduzmu mjere za funkcioniranje u izvanrednim okolnostima nastalim uslijed ove prirodne nesreće.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH zaduženo je da koordinira aktivnosti na zajedničkom nastupu BiH, Hrvatske i Srbije prema EU i drugim međunarodnim finansijskim institucijama u traženju pomoći.

„Više od milijun i po ljudi ugroženo je u oba entiteta od posljedica razornih poplava. Nastava je obustavljena u 40 općina. Na sjeveru zemlje situacija je još teška i kritična. U oba entiteta željeznička infrastruktura je oštećena ili uništena“, kazao je Bevanda.

Nakon stagnacije vodostaja, prijeti opasnost od zaraza. Već je u kasarnama Oružanih snaga BiH formirana karantina u kojima borave zaraženi od šuge, dok ljudima u Posavini i Semberiji prijete virusi koje prenose komarci.

„Intenzivno radimo da od Brisela dobijemo određene dozvole, jer njihove odluke se dobijaju malo sporije, kako bismo osigurali zaprašivanje jer nemamo poljoprivrednu mehanizaciju. Repulika Hrvatska je dala načelnu suglasnost i nadam se da će to brzo proći jer uz rijeku Savu je i njihov prostor koji će morati prolaziti kroz isti tretman kao i ovaj dio obale Bosne i Hercegovine“, istakao je Bevanda.

Da bi se mogla organizirati donatorska konferencija za pomoć Bosni i Hercegovini, Vijeće ministara BiH je naložio svim ministarstvima i ostalim institucijama da dostave podatke koji daju sliku stvarnog stanja posljedica od poplava.

Situacija na terenu

Situacija na poplavljenim područjima u Bosni i Hercegovini polako se smiruje. U Posavini je i dalje teško na području Orašja. Iz te općine dolazi novi prijedlog za rješenje problema poplava – da se prokopa savski nasip u Krepšiću kako bi se smanjio pritisak vode u Posavskom kantonu. O tom prijedlogu treba da se izjasni Vlada Brčko Distrikta.

“Danas kreće sanacija terena u Posavskom kantonu. U četvrtak ujutro je krenulo pet velikih specijalizovanih vozila od 40 tona. Vršiće se uklanjanje životinjskih leševa i njihovo zbrinjavanje u Inđiji. To su vozila koja prevoze velike terete, da li će moći uspjeti prevesti 200 tona animalnog otpada, to ćemo vidjeti”, kaže za RSE Fahrudin Solak v.d. direktora Federalne uprave civilne zaštite.

Vodostaji rijeka na području bh. entiteta Republika Srpska u četvrtak ujutro uglavnom stagniraju. Na mjestima gdje se voda povukla radi se na otklanjanju posljedica poplava, saopšteno je iz Uprave Civilne zaštite Republike Srpske.

U noći sa srijede na četvrtak nastavljene su aktivnosti na sanaciji i utvrđivanju dašničkog nasipa u Bijeljini, na kojem je stanje pod kontrolom, ali je i dalje potrebno stalno dežurstvo duž nasipa, jer još uvijek trpi veliki pritisak sa savske strane.

U četvrtak će na nasipu dežurati 100 radnika Rudnika i Termoelektrane Ugljevik i pripadnici Oružanih snaga BiH, potvrđeno je iz Gradskog štaba za vanredne situacije.

Vodostaj rijeke Save je u blagom padu i manji je za šest centimetara u odnosu na prethodni dan. Protok rijeke Drine je 800 kubnih metara u sekundi i u granicama je normale.

Najkritičnije stanje na poplavljenim područjima je u Brocu, Jelazu, Ostojićevu, Velinom Selu u kojima će u četvrtak biti intezivirani radovi na uklanjanju mrtve stoke.

Pavlovića put je osposobljen za saobraćaj. Vozači treba da obrate pažnju na brojna oštećenja na putu, a saobraćaj će regulisati Saobraćajna policija. Za saobraćaj je otvoren i granični prelaz Popovi. Poseban doprinos u ovoj aktivnosti dala je Granična policija BiH.

Dezinfekcija koja je u srijedu završena u staroj Janji, u četvrtak će biti nastavljena u Novom Naselju Janja.

Na području opštine Šamac stanje je povoljnije nego prethodnog dana, ali se u užem dijelu grada voda još zadržava. Postepeno se pušta električna energija u dijelovima gdje to tehnički uslovi dozvoljavaju.

U Doboju su sve aktivnosti usmjerene ka raščišćavanju grada od nanesenog otpada i mulja. Dio grada dobio je i električnu energiju.

Poplave su aktivirale brojna klizišta na teritoriji Republike Srpske. U Loparama je prijavljeno 270 klizišta, a 200 aktivnih registrovano je na području Zvornika.

Klizišta predstavljaju veliku opasnost i u Ribniku, Bratuncu, Vlasenici, Milićima, Osmacima, Srebrenici, Ugljeviku i Šekovićima.

Dopredsjedavajući Predstavničkog doma Tomo Vidović je rekao da usljed vanrednih prilika, prirodne nesreće, Vlada Federacije BiH predlaže Parlamentu izmjene na rashodovnoj strani ovogodišnjeg entitetskog  budžeta.

Kantonalna uprava za civilnu zaštitu Srednjobosanskog kantona u četvrtak ujutro je na područja zahvaćena poplavama i klizištima uputila svoju potpuno opremljenu Službu za spašavanje sa visina.

Radi se o timu iskusnih spasilaca, većim dijelom članova Gorske službe spašavanja, koji su svoju sposobnost dokazali nebrojeno puta.

Direktor Kantonalne uprave za civilnu zaštitu Nikica Stipinović kazao je da je ovo samo jedna u nizu aktivnosti Kantonalnog štaba, a specifični zahtjevi na terenu u ovom momentu su zahtijevali upravo angažman ove službe.

Sve aktivnosti se obavljaju u koordinaciji s Federalnom upravom civilne zaštite, prenosi portal DAN.ba.

Evropska komesarka za za međunarodnu saradnju, humanitarnu pomoć i odgovor na krize Kristalina Georgijeva će u četvrtak, drugog dana boravka u Bosni i Hercegovini, posjetiti Orašje.

Ona će u ovom bh. gradu, teško pogođenom poplavama, posjetiti tim Civilne zaštite EU na stadionu “Goal”, te Centar za smještaj evakuisanih osoba u Srednjoj školi Orašje.

Istovremeno, predsjednik Udruženja izdavača i knjižara BiH (UIKBiH) Ibrahim Spahić uputio je apel čitaocima, autorima, bibliotekama, izdavačima, knjižarima, fabrikama namještaja, proizvođačima opreme i svim institucijama obrazovanja, nauke, kulture i umjetnosti da daruju knjige i opremu školskim i javnim bibliotekama koje su stradale u poplavama u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji.

“Učinimo sve da se život normalizuje u našim selima i gradovima i u ovim institucijama koje su od posebnog značaja za obrazovanje mladih, kao i za sve građane”, poručeno je iz UIKBiH-a.

rse / bih-x

Posted by on 2014-05-23. Filed under Orašje, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login