U požaru izgorio veći dio Tvornice kuća „Krivaja“ Zavidovići

Zavidovići, KrivajaOko 45. minuta iza ponoći, u noći između petka i subote,u Tvornici montažnih kuća „Krivaja“ Zavidovići, buknuo je požar velikih razmjera koji je za samo nekoliko sati progutao više od 60 posto postrojenja.

Vatrogasne ekipe iz Zavidovića, Zenice, Maglaja i Žepča, bile su na terenu sve do jutra, a zajedno sa njima na požarištu su bili i radnici tvornice, ali i brojni građani, koji su pokušali pomoći vatrogascima u borbi sa vatrenom stihijom.

Kako saznajemo od Mirsada Čamdžića, rukovodioca Općinske vatrogasne jednice Zavidovići, po dolasku na intervenciju, jedan dio pogona već je uveliko bio zahvaćen vatrom. Sa vatrenom stihijom do četiri sata ujutro, borilo se četrdesetak profesionalnih vatrogasaca, uz korištenje jedanaest vatrogasnih vozila, te pomoć stotina radnika i građana. Na sreću spriječeno je širenje vatre na proizvodni pogon Namještaj 1.

“Ljudi su pomagali, ali noć i opasnost od eksplozija, gužva na samom opožarenom mjestu, bile su otežavajuće okolnosti”, kaže Čamdžić.

Na sreću nije bilo ljudskih žrtava, osim što je vatrogascu pružena pomoć zbog udisanja opasnih plinova, dok je jednoj osobi pružena pomoć zbog povrede zadobivene usljed eksplozije.

“Prioritet je bio zaštiti magacin sa zapaljivim tečnostima, jer bismo u protivnom imali daleko veći problem. U ovom slučaju bila je neophodna pomoć susjednih općina i njihov odziv je sigurno spriječio veću katastrofu”, kaže Remzo Šogolj, ispred Civilne zaštite Zavidovići.

Kako saznajemo požar još uvijek nije ugašen, lokalizovan je, a vatrogasne ekipe su na terenu, gdje će ostati još namanje 48 sati.

Šteta je zasigurno višemilionska, a još se ne zna koliko je stotina radnika ostalo bez svojih radnih mjesta. Ovaj proizvodni pogon bio je pogođen i prošlogodišnjim poplavama kada su takođe zabilježili veliku materijalnu štetu.

Tvornica montažnih kuća je jedan od uspješno privatiziranih djelova nekadašnje Krivaje i bio je žila kucavica Zavidovića. Montažne kuće „Krivaja“ jedan su od brendova ove općine.

U subotu su mjesto požara posjetili predstavnici Vlade Zeničko-dobojskog kantona, te predstavnici općinskih i društvenih struktura vlasti.

Posted by on 2015-08-29. Filed under Vijesti iz BH gradova, Zavidovići. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login