U Rusiji 850.000 izbjeglica iz Ukrajine

izbjeglice, UkrajinaBroj izbjeglih iz Ukrajine u Rusiju dostigao je 850.000, saopštio je direktor ruske Federalne službe za migracije Konstantin Romodanovski.

”Situacija sa izbjeglicama iz Ukrajine je zaista problematična, iako za sada uspijevamo da izađemo na kraj”, kazao je on.

Više od 40.000 njih uključilo se u državni program za naseljavanje u Rusiji, koji podrazumijeva pružanje pomoći u izboru mjesta življenja, nalaženja posla i druge materijalne benefite, prenose agencije.

Ovaj državni program u potpunosti finansira ruska država i daje povjerenje budućim ruskim državljanima u vezi njihovog života u Rusiji, kazao je Romodanovski.

Hiljade žrtava

Na istoku Ukrajine, prema podacima Ujedinjenih naroda, u sukobima ukrajinske vojske i proruskih snaga, od aprila, život je izgubilo 4.700 ljudi.

Ukrajinska vlada i proruski separatisti tokom vikenda razmijenili su gotovo 370 zarobljenika u blizini grada Donjecka, koji je pod kontrolom proruskih snaga.

To je najveća razmjena u osam mjeseci, koliko traju sukobi na istoku Ukrajine.

Mirovni pregovori u bjeloruskom glavnom gradu Minsku odgođeni su do daljnjeg.

Posted by on 2015-01-02. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login