U Šamcu se pojavile zmije otrovnice, a dijelovi grada još pod vodom

Šamac, poplaveNa području Šamca i Donjeg Žabara još su pojedini dijelovi grada pod vodom, nakon poplava koje su zahvatile te lokalne zajednice.

U Šamcu su se pojavile i zmije otrovnice, navode iz Uprave civilne zaštite Republike Srpske.

Poljski tim sa 37 pripadnika ispumpava vodu iz tog grada, francuski tim sa tri pripadnika izvlači vodu iz objekata i podruma, njemački tim sa 12 pripadnika radi na snabdijevanju grada vodom, danska ekipa je angažovana na prečišćavanju vode i njene podjele stanovništvu, dok je turski tim s četiri specijalna vozila angažovan na pranju ulica, a pomaže i 100 pripadnika Oružanih snaga BiH.

U općini Donji Žabar voda se postepeno povlači, ali je i dalje poplavljeno 40 objekata u mjestu Lončari i dva objekta za koke nosilje.

Složeno je stanje i u Šekovićima, a jedan od problema je gradska deponija u kojoj su poplave odnijele dio zaštitnog zida pa se smeće razlilo duž korita rijeke Drinjače nizvodno prema Željezniku.

U prekidu su i dalje nekategorisani putni pravci, a veći dio stanovništva nema vodu za piće zbog kvara na vodovodu.

Na području pet mjesnih zajednica općine Bratunac voda je poplavila oko 100 kuća i pričinila veliku štetu na infrastrukturi, a prekinut je regionalni put Bratunac – Drinjača u mjestu Polom, oštećeni lokalni putevi, mostovi, stambeni objekti.

Zbog poplava je iz mjesnih zajednica Konjević-Polje, Polom i Kravice bilo evakuisano oko 20 ljudi, zbog klizišta su evakuisane četiri porodice sa 12 članova, a oštećeno je oko 30 kuća.

Ostalom stanovništvu ugroženom od klizišta sugerisano je da se evakuiše, ali su odbili i na vlastitu odgovornost ostali.

I na području općina Vlasenica, Zvornik, Lopare, Milići, Osmaci, Srebrenica i Ugljevik veliki problem predstavljaju brojna klizišta koja ugrožavaju stambene objekte, lokalne i nekategorisane puteve, komunalnu infrastrukturu i PTT komunikacije.

Broj klizišta se stalno povećava, a iz neposredno ugroženih objekata stanovništvo je evakuisano.

Posted by on 2014-05-31. Filed under Šamac, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login