U Sarajevu predstavljena umjetnost slikanja na vodi

umjetnost slikanja na vodiIzložba radova Nihal Ture mastera ebrua tehnike slikanja na vodi, otvorena je u Galeriji Collegium artisticum u okviru Festivala Sarajevska zima, a u saradnji s Odsjekom umjetnosti Internacionalnog univerziteta u Sarajevu.

Vjeruje se da ebru (slikanje na vodi) potječe iz srednje Azije, a u Istanbul dolazi putem svile. Ebru je umjetnost dekoracije predmeta, koristila se u ukrašavanju knjiga i kaligrafskih radova. Prskanjem ili kapanjem prirodnih boja koje su bazne i otporne na svjetlost preko guste površine vode prave se oblici pomoću kistova od konjske dlake. Nakon toga, spuštanjem papira na površinu vode dobijeni oblici se prenose.

Kako nastaje slika u ebru tehnici posjetioci su mogli da vide na videu koji je pratio postavku.

Otvaranju izložbe prisustvovao je i Alparslan Babaoglu kod kojeg je Nihal Ture usavršavala ebru.

Selektorica programa Likovnih umjetnosti Sarajevske zime Meliha Teparić rekla je na otvaranju izložbe da su radovi Nihal Ture izuzetno kvalitetni te da je vidjela dosta radova ebru umjetnosti, ali da su ovi izuzetni.

Kako je rekla Teparić, radovi su profinjeni i može se reći da je umjetnica dostigla jednu vrstu perfekcije.

Posted by on 2017-03-11. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login