U septembru peti festival srednjoškolskog teatra Juventafest

JuventafestPeti Internacionalni festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest će ove godine trajati od 9. do 13. septembra. Predstave će igrati u Pozorištu mladih i u Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo.

Govoreći o procesu kroz koji je prošao Juventafest, kao i svi koji su radili na njegovom razvoju i koji su u njemu učestvovali u prethodne četiri godine, Jasna Diklić, direktorica Festivala, prokomentirala je da je teatar sazrijevanje, evolucija, proces koji izvodi iz opskurnosti i primiče svjetlu.

– On nam pomaže da prevaziđemo ograničenja, prebrodimo nemoć, ukratko, da se ostvarimo, ispunimo. On je u isto vrijeme i način i sredstvo za samoispitivanje. Zato se i bavimo umjetnošću, da bismo srušili barijere, da bi došli do ostvarenja – rekla je Diklić.

Juventafest i u svom petom izdanju nastavlja raditi na stvaranju nove teatarske publike i povezivanju mladih ljudi zainteresiranih za teatar kroz radionice i druženja, ali i donosi najbolji pregled srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva u Evropi i regiji sarajevskoj publici.

U ovogodišnjoj selekciji nalazi se osam predstava iz sedam zemalja svijeta: Srbije, Slovenije, Slovačke, Hrvatske, Rusije, Crne Gore i Ruminije.

Posted by on 2017-08-01. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login