U Srbiji godišnje nestane više od 100 djece

djecaU Srbiji se godišnje prijavi nestanak više od stotinu djece, rečeno je iz nevladine organizacije Astra uoči obilježavanja Međunarodnog dana nestale djece, 25. maja.

Kako je za agenciju Beta rekla predstavnica Astre Katrina Ivanović, veći je broj prijava nestalih djevojčica, a najčeći razlog nestanka je bježanje od kuće.

“U većini slučajeva se radi o deci mlađeg uzrasta koja su zalutala ili starijoj koja su svojom voljom pobegla od kuće zbog loših ocena, svađe sa roditeljima i koja se ubrzo vrate. Mali je broj prijava da su deca oteta od strane trećih lica, ali ima dosta prijava roditeljskih otmica, kada dete preko granice odvede roditelj koji nema starateljstvo”, rekla je Katrina Ivanović.

Besplatna pomoć

Ona je naglasila da Astra od 2012. godine rukovodi evropskim brojem za prijavu nestale djece u Srbij (116 000), a na koji su od početka godine primili 160 poziva, od čega je osam bilo zbog prijave nestanka.

SOS linija je besplatna i dostupna 24 sata dnevno i roditelji mogu dobiti informacije šta da urade ukoliko im dijete nestane, kome da se obrate, koja dokumenta da prikupe.

Međunarodni dan nestale djece 25. maj ustanovljen je u znak sjećanja na šestogodišnjeg Etana Patza, koji je 1979. godine nestao u New Yorku na putu prema stanici školskog autobusa.

Dan nestale djece prvi je ustanovio američki predsjednik Ronald Regan, da bi ubrzo potom to postao Međunarodni dan nestale djece sa sloganom “Nemoj me zaboraviti”.

Posted by on 2015-05-25. Filed under Region, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login