U toku 4. ciklus Bijenala savremene umjetnosti u Titovom bunkeru u Konjicu

ARK, KonjicU Titovom podzemnom atomskom bunkeru u Konjicu u toku je 4. ciklus projekta Bijenale savremene umjetnosti “D-0 ARK Underground”, čija je misija pretvoriti vojni objekt atomskog skloništa u mjesto umjetničkog stvaralaštva i susreta umjetnika iz regije i svijeta.

Atomska ratna komanda (ARK) površine od 6.500 kvadratnih metara, u koju je uloženo 4,6 milijardi američkih dolara, izgrađena od 1953. do 1979. godine, danas služi kao mjesto održavanja najvećeg regionalnog kulturnog događaja.

Javnost je tek 2000. godine saznala za postojanje ogromnog atomskog skloništa, jednog od najvećih ove vrste u Evropi a koje je u slučaju atomskog incidenta u “hladnom ratu” moglo poslužiti kao zaštita za 350 članova vojne elite. Završetkom tog rata, desetljeće nakon završetka izgradnje bunkera, završena je i njegova funkcija.

Otvaranju novog ciklusa Bijenala u petak prisustvovali su brojni gosti i predstavnici vlasti koji su ukazali na značaj ovog projekta za umjetničko povezivanje, ali i jačanje povjerenja i saradnje među zemljama regije. Ovaj put radove je dosadašnjoj kolekciji priložilo šest umjetnika, čija se djela referiraju na promišljanje spoja prošlosti i sadašnjosti, nekadašnje vojne opasnosti i sadašnje funkcije ovog objekta.

Posted by on 2017-04-22. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login