U Turskoj privedene desetine IT stručnjaka

Turska policijaTurske vlasti su naredile hapšenje 105 osoba koje rade u IT sektoru zbog sumnji za umiješanost u pokušaj vojnog puča prije godinu dana.

U najnovijim operacijama fokusiranim na IT uposlenike u privatnom i javnom sektoru, policija je do sada privela 52 osobe od ukupno 105 za kojima su izdati nalozi za hapšenje, uključujući bivše uposlenike turskog naučno-istraživačkog vijeća TUBITAK i agencije za telekomunikacije, prenosi Reuters.

U izvještaju se navodi da se ove osobe sumnjiče da su koristili ByLock, kodiranu aplikaciju za slanje poruka koju su, kako tvrde iz vlade, koristili simpatizeri Fethullaha Gulena.

Vlasti su u ponedjeljak izdale naloge za hapšenje 72 univerzitetska uposlenika, uključujući bivšeg savjetnika glavnog opozicionog čelnika u Turskoj koji je u nedjelju organizirao protest protiv masovnih hapšenja.

Posted by on 2017-07-12. Filed under Magazin, Svijet, Tehnologija & Nauka. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login