U Vijećnici otvorena izložba “Stara sarajevska čaršija 1949

Sarajevo, Vijećnica

Sarajevo, Vijećnica

Javna ustanova “Muzej Sarajeva” u suradnji s Gradom Sarajevo priredila je izložbu “Stara sarajevska čaršija 1949.” koja je sinoć otvorena u svečanoj sali gradske Vijećnice, a bit će postavljena mjesec dana.

Direktorica “Muzeja Sarajevo” Amra Madžarević kazala je na otvaranju da izložbu čini tridesetak zanimljivih i vrijednih crteža i grafika poznatih bh. umjetnika iz vremena dok još nisu bili poznati, a ti radovi su iz fundusa Umjetničke zbirke “Muzeja Sarajeva”.

Gradonačelnik Ivo Komšić istaknuo je da je ta izložba dio povijesti Sarajeva i dio povijesti Čaršije kao što je dio povijesti Čaršije i zgrada (Vijećnica) u kojoj je izložba postavljena.

Osim njene umjetničke i povijesne vrijednost istaknuo je da ta izložba predstavlja i dio umjetničke biografije svakog od tih autora.

Povjerenstvo za kulturu i umjetnost Grada Sarajeva otkupilo je 1949. godine od mladih umjetnika, tada učenika Škole za primijenjenu umjetnost i slikarstvo u Sarajevu, kolekciju radova o temi “Stara sarajevska čaršija”.

Iste godine kolekcija je poklonjena Muzeju grada Sarajeva, a autori Affan Ramić, Rajko Sikimić, Pero Bodroža, Jusuf Jusa Nikšić, Mustafa Ico Voljevica, Hela Volfard, Budislav Vlaisavljević kasnije su postali poznati i priznati slikari, akademici, vajari, kipari, grafičari, restauratori i konzervatori.

Izgled ondašnje čaršije kakav zatičemo na grafikama iz 1949. godine crta skicu tadašnjeg vremena i ljudi, a izložba tako predstavlja svojevrsnu hroniku jednog vremena.

Ova izložba je treća dosad realizirana u suradnji Grada Sarajeva i “Muzeja Sarajeva”, a ta suradnja bit će i nastavljena.

Posted by on 2015-08-19. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login