Potočari: Ukopano 409 žrtava genocida u Srebrenici

Potočari, SrebrenicaNakon dženaza-namaza, u Memorijalnom centru Potočari obavljen je danas ukop 409 žrtava genocida u Srebrenici, koji se dogodio jula 1995. godine.

Tom činu prethodilo je iznošenje tabuta od Musalle do mezarja što je bilo propraćeno suznim pogledima članova porodica žrtava i mnoštva ljudi koji su iz raznih krajeva došli da bi prisustvovali tom  tužnom događaju i tako odali počast žrtvama.

Tokom ukopa čitana su imena žrtava genocida. U vrijeme klanjanja dženaza-namaza i ukopa žrtava prestala je padati i kiša.

Najmlađa žrtva danas ukopana je beba Muhić, a najstarija Edhem (Ramo) Rahmanović, rođen 1919. godine.

Od 409 identificiranih žrtava 44 su dječaci starosti između 14 i 18 godina. Šest dječaka imalo je tek 15 godina kad su ubijeni. Žrtve potječu iz različitih općina, a najviše ih je s područja Srebrenice, Bratunca, Vlasenice, Zvornika i Milića.

Prema podacima posmrtni ostaci su pronađeni na vise od 150 lokaliteta na području Podrinja. Najveći broj ubijenih pronađen je na području općine Zvornik.

U mjestu Kamenica je u 13 sekundarnih grobnica pronađeno i ekshumirano više od 4.000 posmrtnih ostataka.

U Memorijalnom centru u Potočarima ukupno je 6.066 mezarja nedužnih žrtava zločina koji se dogodio u Srebrenici u julu 1995. godine.

Posted by on 2013-07-11. Filed under Bosna i Hercegovina, Bratunac, Milići, Srebrenica, Vijesti iz BH gradova, Vlasenica, Zvornik. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login