Umjetnička galerija BiH: Izložba Dževada Hoze do 16. marta

U Umjetničkoj galeriji BiH do 16. marta mogu se pogledati Međunarodni trijenale grafike Livno i izložba akademika Dževada Hoze.

Umjetnička galerija BiH

Umjetnička galerija BiH

Međunarodni trijenale grafike Livno pozitivna je inicijativa koja želi njegovati grafičku produkciju u BiH i pružiti mladim umjetnicima motiv ne samo za njegovanje tradicionalnih grafičkih tehnika, već i za pomicanje granica grafičkog medija kroz filtere suvremenih tendencija, saopćili su organizatori.
Na izložbi u Sarajevu izlažu ugledni umjetnici i profesori iz 28 zemalja svijeta koji svjedoče o različitim umjetničkim školama, umjetničkim praksama i različitim kulturnim identitetima.

Iz bogatog opusa Dževada Hoze na izložbi u Umjetničkoj galeriji predstavljena su djela iz ciklusa: Iz Makove mape, ciklusa Suočenja, iz ciklusa Sarajevske pasije (Hommage Maku Dizdaru) te ciklus na kojem autor radi zadnjih nekoliko godina, Autobiografika – Virtualni koncerti Dževada Hoze.

Dževad Hozo rođen je 1938. godine u Užicama i jedan je od najeminentnijih bh. grafičara čija porodica potiče iz Livna. Hozo je cjeloživotnim angažmanom te predanim radom i ljubavlju prema grafici i studentima dao svoj monument i doprinos bh. grafici.

Njegova profesionalna posvećenost umjetničkom radu ostavila je neizbrisiv trag u bosanskohercegovačkoj, evropskoj i svjetskoj grafici.

Posted by on 2018-02-20. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login