Umjetnička galerija BiH: Izložba i promocija knjige “Crtež u bh. dizajnu”

Umjetnička galerija BiH

Umjetnička galerija BiH

U Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine danas će biti održana izložba i promocija knjige Asima Đelilovića “Crtež u bosanskohercegovačkom dizajnu”, nastale u okviru platforme “Muzej u egzilu”.
“Muzej u egzilu” je platforma usmjerena ka predstavljanju bosanskohercegovačkog dizajna u modernom dobu, tačnije od vremena austrougarske uprave do danas.

Sama ideja nastala je 2009. godine. Od tada do danas, autor je uspio oformiti kolekciju – jezgro zbirke koja broji više od 3.000 eksponata, objaviti knjigu “Muzej u egzilu – Bosna i Hercegovina u modernom dobu” koja predstavlja sve najvažnije segmente zbirke, te organizirati nekoliko izložbi u Sarajevu, Bugojnu i Kranju u Sloveniji.

U saradnji sa Zavičajnim muzejom iz Travnika, Đelilović je pripremio i objavio knjigu “Crtež u bosanskohercegovačkom dizajnu” – bosansko izdanje te elektronsko izdanje knjige na engleskom jeziku u izdanju izdavačke kuće Buybook iz Sarajeva 2017. godine.

Među autorima zastupljenim u ovoj knjizi su Alphons Mucha, Norbert i Walter Neugebauer, Ismet Mujezinović, Pablo Picasso, Mersad Berber, Abdulah Kozić, Mirko Ilić, Zlatko Ugljen, Ismar Mujezinović, Mirsad Konstantinović, Aleksandra Nina Knežević i Omer Halilhodžić, saopćeno je iz Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine.

Posted by on 2018-09-05. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login