UN najavio sporazum o ubrzanju obnove Gaze

GazaIzrael i Palestinci su se dogovorili o “privremenom mehanizmu” za ubrzanje obnove Gaze pod nadzorom UN-a, uvjeravajući da će građevinski materijal ostati za civilnu upotrebu, rekao je u utorak visoki zvaničnik Ujedinjenih nacija.

Radi se o “tripartitnom sporazumu između Izraela, Palestinaca i UN-a koji će omogućiti neophodne opsežne radove u Pojasu Gaze, uključujući privatni sektor i dajući vodeću ulogu
u naporima oko obnove Palestinskoj upravi, uz garancije UN-ove kontrole da ovi materijali neće biti preusmjereni od njihove čisto civilne upotrebe”, precizirao je koordinator UN-a na Bliskom istoku Robert Serry, pred Vijećem sigurnosti.

Ovaj sporazum, ocijenio je on, je “važan korak prema cilju podizanja svih ograničenja” nametnutih Pojasu Gaze i “signal nade za stanovništvo Gaze”.

Trebalo bi, naglasio je on, “dati povjerenje donatorima” da bi oni finansirali obnovu nakon nedavne izraelske ofanzive.

“Mi smatramo da ovaj privremeni mehanizam treba uspostaviti i započeti bez odlaganja”, dodao je on.

UN će dati više pojedinosti o sporazumu na sastanku Ad hoc komiteta za vezu o pomoći Palestincima, koji će okupiti predstavnike donatora sljedećeg ponedjeljkau New Yorku na margini glavne skupštine Ujedinjenih nacija.

 

Posted by on 2014-09-17. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login