UN poziva na krivično gonjenje američkih zvaničnika

Guantanamo, zatvorUjedinjeni narodi (UN) i organizacije za zaštitu ljudskih prava uputili su pozive za krivično gonjenje američkih zvaničnika umiješanih u, kako se navodi u izvještaju Senata Sjedinjenih Američkih Država (SAD), “brutalna” ispitivanja osumnjičenih pripadnika Al kaide, koje je vršila Centralna obavještajna agencija (CIA).

Specijalni izvjestitelj UN-a za ljudska prava i antitterorizam Ben Emerson rekao je da visoki zvaničnici adiministracije bivšeg predsjednika SAD-a Georga Busha, koji su planirali i izvršili ta djela, moraju biti krivično gonjeni.

On je rekao da je postojala “jasno orkestrirana politika sa visokog nivoa”, prenio je BBC.

CIA je branila svoje postupke u godinama poslije napada na SAD 11. septembra 2001. godine, s napomenom da je time spašavala živote.

Predsjednik SAD-a Barack Obama izjavio je da je vrijeme da se krene dalje.

U izvještaju senatskog komiteta na preko 6.000 stranica predočeni su mnogi dokazi, ali je javnosti dostupno samo 525 stranica dokumenta, dok je ostatak pod oznakom “povjerljivo”.

“Prema međunarodnom pravu, SAD su pravno obavezne da te ljude izvedu pred lice pravde. Američki državni tužitelj ima zakonsku obavezu da podigne krivične tužbe protiv odgovornih”, rekao je Emerson.

Direktor organizacije Human Rights Watch, Keneth Roth rekao je da su akcije CIA-e bile kriminalne i da se “nikada ne mogu opravdati”.

“Ukoliko ne uslijedi važan proces saopćavanja istine i krivičnog gonjenja zvaničnika, mučenje će ostati politička opcija za buduće predsjednike”, rekao je Roth.

Iz Američke Unija za građanske slobode saopćeno je da bi državni tužitelj trebalo da imenuje specijalnog tužitelja radi provođenja “nezavisne i kompletne istrage o zvaničnicima Bushove administracije koji su kreirali, odobrili, proveli i prikrili program mučenja”.

U saopštenju se napominje da “u američkom sistemu niko ne treba da bude iznad zakona”, ali da je “samo manji broj osoblja nižeg ranga krivično gonjen zbog zloupotreba”, što je ocijenjeno “skandaloznim”.

Posted by on 2014-12-14. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login