UNESCO prikupio 75,5 miliona dolara za zaštitu kulturne baštine od terorista

Palmira

Palmira

Sedam zemalja i američki donator obećali su u ponedjeljak 75,5 miliona dolara za fond uz podršku UNESCO-a koji ima za cilj zaštitu svjetskog kulturnog naslijeđa od rata i terorizma.

Francuski predsjednik Francois Hollande domaćin je skupa u muzeju Louvre u Parizu uticajnih patrona i svjetskih čelnika na inicijativu nUN-ove agencije za kulturu, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Francuske.

Njihova Međunarodna alijansa za zaštitu nasiljeđa u zonama sukoba (ALIPH), sa sjedištem u Ženevi, namjerava prikupiti 100 miliona dolara do 2019.

– U Bamiyanu, Mosulu, Palmyri, Timbuktuu i na drugim mjestima, fanatici učestvuju u trgovini, pljačkanju i razaranju kulturnog naslijeđa, pored progona stanovništva – izjavio je Hollande.

Sredstva će biti korištena kako bi pomogla u sprečavanju razaranja historijskih lokacija u zonama sukoba, tajne trgovine kulturnim artefaktima i za pomoć u obnovi oštećenih relikvija.

Francuska je obećala 30 miliona dolara za fond, za njom slijedi Saudijska Arabija s 20 miliona i UAE s 15 miliona.

Američki filantrop Tom Kaplan obećao je milion dolara.

Ukupno 40 zemalja obećalo je podršku inicijativi na konferenciji u Abu Dhabiju u decembru.

Nakon što su borci Islamske države zauzeli drevne ruševine Palmyre u maju 2015., oni su sistematski razarali i pljačkali hramove UNESCO-vog mjesta Svjetske kulturne baštine.

Islamska država također je razorila asirijski grad Nimrud u Iraku korisrteći buldožere i eksplozive i opustiošili su predislamska bogatstva u muzeju u Mosulu.

Bamijan u Afganistanu i Timbuktu u Maliju također su mjesta kulturne baštine UNESCO-a koja su pretrpila razaranja u rukama islamskih ekstremista.

 

Posted by on 2017-03-21. Filed under Kultura, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login