UNESCO tvrdi: Veliki koraljni greben ipak nije ugrožen

 

Veliki koraljni greben

Veliki koraljni greben

Povjerenstvo za svjetsku baštinu UNESCO-a je izvijestilo da perspektiva australskog Velikog koraljnog grebena nije baš najbolja s obzirom na zagađenje i klimatske promjene, no najveći koraljni greben na svijetu ipak nije stavljen na popis “ugrožene” baštine.

Neki aktivisti za zaštitu okoliša od povjerenstva su tražili da se greben stavi na popis ugroženih, što bi, prema njihovu mišljenju, premijera Tonyja Abbotta prisililo da poduzme oštrije mjere očuvanja jednog od najvažnijih svjetskih staništa.

Australija do 2050. planira osigurati greben dodatnim ulaganjima u smanjenje zagađenja te uvođenjem zabrana na razvoj novih luka. Vlasti su najavile ulaganje osam miliona australskih dolara u nadzor ovog ekosustava, prenosi portal croenergo.eu.

– Klimatske promjene, loša kvaliteta vode, zagađenje od brodova i bacanje u more ostataka od gradnje najveće su prijetnje očuvanju jednog od najvažnijih ekosustava u svijetu – stoji u odluci UNESCO-a usvojenoj nakon pregovora u Bonnu.

Veliki koraljni greben Australiji godišnje od turizma donese milijarde dolara.

Povjerenstvo je objavilo nazive 45 ugroženih mjesta u svijetu, od koralja u Belizeu do grada Timbuktua.

Posted by on 2015-07-06. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login