Upitan nastavak rada sigurne kuće u Tuzli

Utočište u sigurnoj kući, koja egzistira u okviru Udruženja “Vive žene” iz Tuzle, u 2019. godini pronašlo je 40 žena i 17 djece koji su bili žrtve nasilničkog ponašanja.

Nasilje nad ženama

Međutim, zbog skromnih sredstava u budžetu TK koja su predviđena za rad, sigurnoj kući prijeti zatvaranje ili redukovanje pružene pomoći.

Žrtve nasilja dolaze s područja Tuzle, Kalesije, Lukavca, Srebrenika, Doboj Istoka, ali i drugih područja.

“U suštini broj prijavljenih slučajeva nasilja je identičan ranijim godinama i prijave dolaze iz svih krajeva Tuzlanskog kantona. Još prijave dolaze usljed dovođenja u životnu opasnost žena koje trpe dugogodišnje nasilje. Kap koja preliva čašu je obično kada nasilnik digne ruku na dijete”, kaže Selma Tufekčić iz Udruženja “Vive žene”.

Sigurna kuća s federalnog nivoa treba da bude finansirana 70%, a 30% obezbjeđuje Ministarstvo za rad i socijalnu politiku kantona, koje bi godišnje trebalo da izdvoji 120.000 maraka, dok je za narednu godinu planirano samo 30.000 maraka.

Iz Udruženja “Vive žene” upozoravaju da ta sredstva nisu dovoljna jer kuća, pored utočišta ugroženim ženama i djeci, pruža i usluge medicinske njege, psihosocijalnog savjetovanja i druge vrste terapije. Ukoliko bi došlo do zatvaranja, ostaje pitanje gdje će biti smještene žrtve porodičnog nasilja.

“Ukoliko se nasilje dogodi u pola noći, Centar za socijalni rad djeluje savjetodavno, a Policijska uprava evidentira slučaj. Gdje će osobe koje su napadnute? Dosad su utočište imale u sigurnoj kući, a naše usluge je u 2019. godini koristilo 230 osoba”, pojasnila je Danijela Kaloci, socijalni pedagog u Udruženju.

Posted by on 2019-11-25. Filed under Tuzla, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login