Upozorenja vlade SAD bez odgovora bh. vlasti

SIPABosna i Hercegovina je u dva posljednja izvještaja vlade Sjedinjenih Država zabilježena kao zemlja sa opasnošću od terorizma, ali i zemlja u kojoj cvjeta kriminal, korupcija i pranje novca. Nadležni u BiH smatraju da su to samo preporuke američke vlade. Analitičari, pak, ističu da je ovo ozbiljan pokazatelj stanja u Bosni i Hercegovini i problema koji se moraju početi rješavati, ali teško da će išta da se desi bez jačeg pritiska spolja.

U izvještaju o kriminalu i sigurnosti za BiH za 2017. godinu Biroa za diplomatsku sigurnost vlade SAD-a, naznačena je opasnost od terorizma u Bosni i Hercegovini.

“Vlada SAD-a ocjenjuje da je Sarajevo visokorizična lokaciju za terorističke aktivnosti, koje mogu biti usmjerene ka zvaničnim interesima vlade SAD-a ili mogu uticati na njih. U posljednjih nekoliko godina procjenjuje se da je mnogo bosanskohercegovačkih građana putovalo u Siriju i Irak, što čini BiH jednom od glavnih zemalja po broju ratnika na tim ratištima u odnosu na broj stanovnika”, navodi se, između ostalog, u izvještaju.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić ne slaže se sa navodima u izvještaju, te kaže da se tu radi samo o preporukama vlade SAD-a, te ističe da je BiH mnogo uradila u posljednje dvije godine na suzbijanju terorizma i odlaska bh. građana na strana ratišta.

“Od 2015. godine mi nismo imali ni jedan pokušaj izvršenja terorističkog akta, dok smo u potpunosti zaustavili odlazak naših državljana na ratišta Sirije i Iraka. Tako da u 2016. godini i ovaj period 2017. mi nismo imali ni jedan odlazak”, konstatuje Mektić.

Ministar Mektić napominje i da Bosna i Hercegovine nema najviše boraca na stranim ratištima. Ističe da ih je trenutno 115, te da su svi oni koji su se vratili “procesuirani ili su postupci protiv njih u toku”.

Direktor Centra za sigurnosne studije BiH Denis Hadžović kaže da ovaj izvještaj treba shvatiti ozbiljno jer je odraz imidža koji BiH ima u međunarodnim odnosima.

“Ozbiljno treba uzeti ovu procjenu i nastaviti raditi na suzbijanju ove prijetnje i na poboljšanju imidža u svijetu kako bi BiH predstavljala sigurno mjesto, kako za državljane SAD-a, tako i ostale turiste i zvaničnike koji dolaze u BiH”, riječi su Hadžovića.

Bosna i Hercegovina se našla i u Međunarodnom izvještaju o strategiji kontrole narkotika, pod sekcijom pranje novca i kriminal u oblasti finansija.

“BiH je tržište ali i tranzitna zemlja za krijumčarenu robu, uključujući cigarete, oružje, krivotvorenu robu, drva, ali i lož ulje. Najviše aktivnosti pranja novca u BiH se fokusira na izbjegavanje poreza. Manji iznos uključuje prikrivanje prihoda od ilegalnih aktivnosti, uključujući trgovinu ljudima, krijumčarenje droge, organizovani kriminal i korupciju”, navodi se u izvještaju o strategiji kontrole narkotika.

Takođe, u dokumentu se ističe da je korupcija u BiH duboko ukorjenjena, te da utiče na sve nivoe privrede i društva.

Ivana Korajlić iz Transparency Internationala BiH kaže da je korupcija u Bosni i Hercegovini sistemska, što potvrđuju i drugi izvještaji stranih vlada i međunarodnih institucija, bez čijeg pritiska se ništa neće riješiti.

“Tek onda kada dođe taj pritisak moći ćemo vidjeti nekakve rezultate što je žalosno, jer bi oni koji donose odluke, koje su građani birali, trebali najviše da gledaju na to”, ukazuje Korajlić.

O izvještajima američke vlade nema nikakvih reakcija nadležnih što ne čudi analitičarku Tanju Topić.

“Sama činjenica da se politički akteri i donosioci odluka nisu ni ovlaš bavili tim izvještajima, dovoljno govori koliko ih takva jedna problematika i zanima”, zaključuje Topić.

Posted by on 2017-03-21. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login