Upozorenje na opasnost izbijanja požara

požarBudući da se bliže prvomajski praznici i da su već zabilježene visoke temperature, te da su počeli radovi na čišćenju poljoprivrednih i drugih površina, spaljivanju korova, suhe trave i ostalog niskog rastinja, Kantonalna uprava civilne zaštite Sarajevo upozorava građane da je zabranjeno bilo kakvo loženje vatre u blizini šumskih površina ili površina pod usjevima, stambenih naselja, željezničkih pruga, vodova dalekovoda i naftovoda.

Ova uprava podsjeća da su prethodnih godina u istom periodu evidentirani brojni požari na otvorenim prostorima, prvenstveno šumama i poljoprivrednim površinama koji su izazvali velike materijalne štete. Također, napominju da su osobe koje spaljuju korov ili lože vatru na otvorenom prostoru dužne mjesto spaljivanja pregledati i u potpunosti ugasiti, kao i da je zabranjeno spaljivanje korova i loženje vatre na otvorenom prostoru za vrijeme vjetra i noću.

Vlasnici, odnosno korisnici zemljišta koji vrše organizirano spaljivanje na većoj poljoprivrednoj površini zemljišta, dužni su o tome obavijestiti vatrogasce, saopćeno je iz Civilne zaštite KS.

Posted by on 2013-04-30. Filed under Hadžići, Ilidža, Ilijaš, Sarajevo, Trnovo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login