Uprava grada na seksistički način promoviše Banjaluku. Traži se izvinjenje svim ženama

Iz Fondacije Udružene žene Banjaluke rekli su nam da su poslali reakciju Gradu Banjaluka i da one osuđuju odluku Grada da u okviru Viber paketa stikera o Banjaluci uvrsti stiker koji na uvredljiv i seksistički način predstavlja žene Banjaluke, sa namjerom da dodatno promoviše Banjaluku kao otvoren grad i time upotpuni turističku ponudu.

Banja Luka sticker
Banja Luka sticker

“Kao organizacija koja se preko 20 godina bavi zaštitom ženskih ljudskih prava i ravnopravnosti polova ukazujemo da korištenje urbanih mitova sa seksističkim porukama promoviše žene Banjaluke kao robu koja je u otvorenoj ponudi turistima, što je uvredljivo i diskriminatorno za sve građanke Banjaluke. Tražimo od Grada Banjaluka da hitno ukloni ovaj stiker iz Viber paketa, kao i iz svih pratećih promotivnih materijala koji se koriste u ovoj kampanji te da se javno izvini svim građankama Banjaluke zbog seksističke i uvredljive slike o građankama ovog grada”, rekla je Aleksandra Petrić, izvršna direktorica Fondacije Udružene žene.

Aktivistkinja Jovana Boljanić kaže da je poražavajuće što se u našem gradu pridaje značaj nepouzdanim, ali i nebitnim statistikama.

“Zašto bi se uopšte jedna ozbiljna institucija ili grupacija bavila tako banalnim procjenama i kako će to stikeri na viberu doprinijeti boljem statusu grada? Zašto se i u 2019. godini očekuje da bi uloga žene u našem društvu bila prihvatljiva, upotrebljiva i vidljiva samo uz nekog muškarca? Zašto nam je i asocijacija na savremenu ženu ili bolje reći ženu DANAS roza štikla i uska suknja, da li se to i danas nakon toliko godina borbe za mjesto koje želimo i koje nam pripada, moramo takmičiti u štiklama, da li to naša Gradska uprava vrednuje ženu kroz prizmu in i out fit , šta je to nama naša borba dala pa da pored neizmjerno mnogo primjera uspješnih žena na raznim poljima iz različitih oblasti, intelektualno obogaćenih i ništa manje bitnijim u temama koje bi mogle postati brend, viber stiker ili mamac za to nešto što su željeli postići ovim stikerima? Pitam se dokle će nam Banjaluka postajati i ostajati poznata samo po sramotnim procjenama, nerazjašnjenim slučajevima, ubistvima , otimačinama i viber stikerima”, kaže za BUKU Jovana.

Rekcija žena na društvenim mrežama je takva da su one zgrožene odlukom Grada i traži se hitno povlačenje stikera iz upotrebe.

Gradonačelniku Banjaluke od aprila je ukazivano na problem sa stikerima, ali Grad je ipak odlučio da istraje na njima.

Posted by on 2019-06-28. Filed under Banja Luka, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

You must be logged in to post a comment Login