Uprava grada na seksistički način promoviše Banjaluku. Traži se izvinjenje svim ženama

Iz Fondacije Udružene žene Banjaluke rekli su nam da su poslali reakciju Gradu Banjaluka i da one osuđuju odluku Grada da u okviru Viber paketa stikera o Banjaluci uvrsti stiker koji na uvredljiv i seksistički način predstavlja žene Banjaluke, sa namjerom da dodatno promoviše Banjaluku kao otvoren grad i time upotpuni turističku ponudu.

Banja Luka sticker
Banja Luka sticker

“Kao organizacija koja se preko 20 godina bavi zaštitom ženskih ljudskih prava i ravnopravnosti polova ukazujemo da korištenje urbanih mitova sa seksističkim porukama promoviše žene Banjaluke kao robu koja je u otvorenoj ponudi turistima, što je uvredljivo i diskriminatorno za sve građanke Banjaluke. Tražimo od Grada Banjaluka da hitno ukloni ovaj stiker iz Viber paketa, kao i iz svih pratećih promotivnih materijala koji se koriste u ovoj kampanji te da se javno izvini svim građankama Banjaluke zbog seksističke i uvredljive slike o građankama ovog grada”, rekla je Aleksandra Petrić, izvršna direktorica Fondacije Udružene žene.

Aktivistkinja Jovana Boljanić kaže da je poražavajuće što se u našem gradu pridaje značaj nepouzdanim, ali i nebitnim statistikama.

“Zašto bi se uopšte jedna ozbiljna institucija ili grupacija bavila tako banalnim procjenama i kako će to stikeri na viberu doprinijeti boljem statusu grada? Zašto se i u 2019. godini očekuje da bi uloga žene u našem društvu bila prihvatljiva, upotrebljiva i vidljiva samo uz nekog muškarca? Zašto nam je i asocijacija na savremenu ženu ili bolje reći ženu DANAS roza štikla i uska suknja, da li se to i danas nakon toliko godina borbe za mjesto koje želimo i koje nam pripada, moramo takmičiti u štiklama, da li to naša Gradska uprava vrednuje ženu kroz prizmu in i out fit , šta je to nama naša borba dala pa da pored neizmjerno mnogo primjera uspješnih žena na raznim poljima iz različitih oblasti, intelektualno obogaćenih i ništa manje bitnijim u temama koje bi mogle postati brend, viber stiker ili mamac za to nešto što su željeli postići ovim stikerima? Pitam se dokle će nam Banjaluka postajati i ostajati poznata samo po sramotnim procjenama, nerazjašnjenim slučajevima, ubistvima , otimačinama i viber stikerima”, kaže za BUKU Jovana.

Rekcija žena na društvenim mrežama je takva da su one zgrožene odlukom Grada i traži se hitno povlačenje stikera iz upotrebe.

Gradonačelniku Banjaluke od aprila je ukazivano na problem sa stikerima, ali Grad je ipak odlučio da istraje na njima.

Posted by on 2019-06-28. Filed under Banja Luka, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login