Urugvaj je zemlja godine

Urugvaj Montevideo
Urugvaj Montevideo

Ugledni britanski časopis The Economist prvi put je birao zemlju godine, a tom je titulom ovjenčao Urugvaj, pohvalivši tamošnje prijelomne državne reforme koje bi mogle koristiti cijelom svijetu.

Urugvaj je usvojio zakon kojim je legalizirana i regulirana proizvodnja, prodaja i uporaba marihuane te je legalizirao istospolne brakove.

Takve je odluke časopis nazvao politikom koja povećava globalnu količinu sreće bez ikakva financijska troška.

Istospolni brak je mjera koja ide izvan granica države, koja povećava globalnu količinu sreće bez ikakva financijska troška. Još je nekoliko zemalja ove godine donijelo takvu odluku, ali je Urugvaj jedini koji je, usto, legalizirao proizvodnju i prodaju marihuane, Economist objašnjava, dodajući kako je to odluka koja će zaustaviti sitne prevarante i lopove te omogućiti vladi da se posveti težem kriminalu.

List je priznanje odao i urugvajskom predsjedniku Joseu Mujici bez kojega se reforme ne bi dogodile.

Čovjek na čelu je zadivljujuće skroman.

Neobično iskren za političara, živi u drvenoj kućici, vozi se na posao u ‘bubi’ i leti ekonomskom klasom. Skroman, ali hrabar, liberalan i zabavan, Urugvaj je naš izbor za zemlju godine, zaključuje list.

Posted by on 2013-12-21. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login