Uskoro film o lideru Iron Maidena u ratnom Sarajevu

Bruce Dickinson, Sarajevo

Bruce Dickinson, Sarajevo

Povodom obilježavanja 20. godišnjice od gostovanja lidera kultne britanske heavy metal grupe Iron Maiden, Brucea Dickinsona i njegovog benda u ratnom Sarajevu, produkcijska kompanija „Prime Time“ radi na realizaciji dokumentarnog filma o ovom koncertu pod nazivom „Scream For Me Sarajevo“.

Film govori o tome kako je rođena ideja o gostovanju svjetske rock zvijezde i članova njegovog benda u opkoljenom Sarajevu, o tome kako se odvijao dolazak u Sarajevo, boravku u ratom uništenom gradu, o samom koncertu te odlasku iz grada. O svim ovim događajima, sa vremenske distance od 20 godina, u filmu govore protagonisti koncerta, među kojima su članovi Dickinsonovog benda bubnjar Alex Elena i basista Chris Dale, tadašnji pripadnici UN-ove mirovne misije, britanski oficiri Trevor Gibson i Martin Morris, kao i nekoliko Sarajlija koji su te decembarske noći, ratne 1994. godine, barem na neko vrijeme zahvaljujući Dickinsonu i njegovom bendu, uspjeli zaboraviti na strahote i razaranja koji su bili dio njihove svakodnevnice.

„Završili smo prvu sedmicu snimanja dokumentarnog filma. Izuzetno smo zadovoljni do sada urađenim poslom. Sve izjave snimljene su u Sarajevu, uključujući i one koje su dali Elena, Dale, Gibson i Morris, koji su samo za ovu priliku ponovo došli u naš grad. Uspjeli smo snimiti zaista izuzetan materijal, a zahvaljujući dobroj organizaciji, sav do sada urađeni posao na snimanju ovog dokumentarnog filma obavljen je bez ikakvih problema. Svih sedam dana snimanja proteklo je u atmosferi prisjećanja na taj vikend kada su Dickinson i njegova ekipa svirali u Sarajevu. Sve te emocije i prisjećanja svojevrsnu kulminaciju doživjeli su na druženju u sarajevskom klubu ‘Cinemas Sloga’, u znak sjećanja na jednu nezaboravnu noć u opkoljenom Sarajevu“, istakao je producent filma „Scream For Me Sarajevo“ Adnan Ćuhara.

Ideja o snimanju dokumentarnog filma „Scream For Me Sarajevo“ potekla je od autora Jasenka Pašića, koji je obavio cjelokupno istraživanje i kontaktirao osobe koje su dale izjave korištene u ovom filmu. Producent filma je Adnan Ćuhara, režiser je Tarik Hodžić, a asociate producer je Tatjana Bonny iz Londona.

Premijera dokumentarnog filma se očekuje na ljeto 2015. godine.

Posted by on 2014-12-26. Filed under Film & Muzika, Magazin. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login