Uskoro prva geotermalna elektrana u Hrvatskoj

geotermalna elektrana

geotermalna elektrana

Predsjednik Upravnog odbora turske kompanije MB Holding Muharrem Balat izjavio je da će ova kompanija graditi prvu geotermalnu elektranu u Hrvatskoj, snage deset megavata.

Riječ je o projektu vrijednom 30 miliona eura.

Balat, koji predsjedava i Međunarodnom geotermalnom energetskom unijom, u razgovoru za Anadoliju je kazao kako je plan da elektrana u Hrvatskoj počne s radom 2017. godine.

Dodao je kako se ova kompanija u posljednjem razdoblju fokusirala na geotermalnu energiju te da radi na takvim projektima, kako u Turskoj tako i izvan nje.

Specijalna mehanizacija

Balat je naglasio kako je za projekte u geotermalnoj energiji potrebna specijalna mehanizacija te da je za njezinu narudžbu, odnosno kupovinu, potreban duži period.

“Naprije moramo izmjeriti protok i toplinu vode i na osnovu toga ćemo naručiti strojeve. S ovim projektom ćemo početi u martu  iduće godine. Elektrana u Hrvatskoj će nas koštati oko 30 miliona eura”, rekao je Balat.

Dodao je da će elektrana u Hrvatskoj imati snagu deset megavata.

Prema njegovim riječima, ova kompanija svoje uspjehe koje je postigla u Turskoj želi prenijeti i u Hrvatsku.

Posted by on 2015-03-16. Filed under Region, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login