Vanredna situacija proglašena u Han Pijesku, Sokocu i Glamoču

snijeg, nevrijeme

snijeg, nevrijeme

U Han Pijesku i na području općine Sokolac proglašena je vanredna situacija zbog snježnih padavina, potvrđeno je iz Uprave Civilne zaštite Republike Srpske. Načelnik Opštine Glamoč Radovan Marković takođe je proglasio stanje prirodne i druge nesreće uzrokovane snježnim padavinama, jakim vjetrom i niskim temperaturama.

Ekipe “Elektrodistribucije” Pale sinoć su otklonile kvarove na dijelu dalekovoda Han Pijesak, tako da uži dio grada ima redovno napajanje strujom, dok se otklanjaju kvarovi na dalekovodima Ljeskovac, Zalukovik, Pjenovac, Kran i Mekote.

Zbog nestanka električne energije i dalje nema vode u gradskom području.Magistralni put je prohodan, a saobraćaj se odvija otežano, dok su lokalni putevi i dalje neprohodni.

Zbog kvara na niskonaponskoj mreži, koji je izazvan obilnim snježnim padavinama, i dalje su četiri mjesne zajednice na području Srebrenice bez napajanja električnom energijom. U toku dana će biti nastavljeni radovi da bi i ove mjesne zajednice bile priključene na elektro-mrežu.

Na području općine Sokolac otklonjen je kvar na vodovodu “Bioštica”, pa je snabdijevanje vodom normalizovano. Bez napajanja električnom energijom su dalekovodi Novo Selo, Sokolovići, te dio dalekovoda Kaljina i Autobaza.

Ekipe Elektodistribucije Pale su na terenu i rade na otklanjanju kvarova. Regionalni putni pravci su prohodni, lokalni putevi su očišćeni, ali se saobraćaj i dalje odvija otežano. Visina snijega je 38 centimetara.

Na području općine Foča bez napajanja električnom energijom su dalekovodi Kozja Luka, Jošanica, Tjentište i dio dalekovoda Slatina. Na području općine Pale u kvaru su dalekovod Stambolčić i dvije trafo-stanice na Trebeviću, pa su bez struje su Luke i Pavlovac. Otklanjanje kvara se očekuje u toku dana.

U Čajniču je u kvaru istoimenovani dalekovod, a bez napajanja električnom energijom su i četiri trafo-stanice. U Kalinoviku su bez napajanja električnom energijom tri trafo-stanice – Jezero, Obrnja i Sela. Lokalni putevi se čiste prema prioritetima, a visina snijega je 70 centimetara.

Iz Civilne zaštite navode da su u Rudom bez napajanja električnom energijom dijelovi dalekovoda Strgačina i Uvac.

U Višegradu su u kvaru dalekovodi Župa i trafo-stanice Jezernice i Repuševići, a bez napajanja električnom energijom. U Rogatici je bez napajanja električnom energijom dio dalekovoda Kozići.

U Zeničko-dobojskom kantonu bez napajanja električnom energijom još je oko 3.800 kupaca. Za mještane sela na području od Mostara prema Nevesinju koja su bez električne energije, u toku dana biće omogućeno alternativno snabdijevanje. U Hercegovačko-neretvanskom kantonu i dalje su bez napajanja vikend naselja u Podveležju.

Putni pravci Nevesinje – Kalinovik, preko Morina i Nevesinje – Berkovići, preko Trusine i dalje su neprohodni.Na magistralnom putnom pravcu Gacko – Foča saobraćaj se odvija otežano.

Posted by on 2015-03-07. Filed under Glamoč, Han Pijesak, Sokolac, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login