Vanredni izbori u Makedoniji u aprilu iduće godine

Makedonija, Skoplje

Makedonija, Skoplje

Novi krug razgovora evropskih posrednika s predstavnicima četiri najutjecajnije političke stranke u Makedoniji, posvećen prevazilaženju aktualne političke krize, završio je u utorak dogovorom o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora u Makedoniji u aprilu sljedeće godine, javila je reporterka Al Jazeere iz Skoplja, Milka Smilevska.

Potvrdio je to evropski komesar za proširenje Johannes Hahn, nakon što je u Skoplju razgovarao s makedonskim premijerom Nikolom Gruevskim, predsjednikom vladajuće albanske stranke DUI Alijem Ahmetijem i opozicijskim liderom Zoranom Zaevom.

Premijer je do sada odbijao zahtjev opozicije za ostavkom, nakon što su opozicioni socijaldemokrati u više navrata objavili snimke navodnih telefonskih razgovora koje kompromitiraju vrh vlasti.

Razgovori uoči sastanka

Uoči sastanka s predsjednicima vodećih stranaka, Hahn se u rezidenciji Evropske unije u Skoplju prvo sastao s Gruevskim i Zaevom.

“Eurokomesar Hahn, pokušava intenzivirati pregovore između vlasti i opozicije i dogovoriti rešenja za izlazak iz političke krize u kojoj se zemlja nalazi od početka februara. Pozicije dve strane zasad su dijametralno suprotne. Premijer odbija zahtev opozicije da ponese ostavku, nakon što je SDSM u više navrata objavljivao snimke navodnih telefonskih razgovora vrha vlasti koji navode da se u zemlji vladalo na koruptivan način”, javlja Al Jazeerina reporterka, Milka Smilevska.

“Sa druge strane, opozicija traži formiranje prelazne vlade, koja bi zatim organizovala prevremene parlamentarne izbore. Vlast traži da se 31 poslanik opozicije, koji čine četvrtinu poslaničkog sastava, vrati u Sobranje i da ne bojkotuju njegov rad”, javlja Smilevska.

Europarlamentarci nisu došli

Iako se očekivalo da će u Skoplje doći i trojica europarlamentaraca – Ivo Vajgl, Eduard Kukan i Richard Howitt, koji su i posrednici u pregovorima između VMRO-DPMNE i SDSM-a koji se vode u Strasbourgu – oni nisu došli.

Makedonski mediji prenose kako nema službenog objašnjenja zašto su iz današnjih razgovora izostala trojica eurozastupnika, no neslužbeno se doznaje kako razlozi za to nisu nimalo naivni.

Prema informacijama do kojih su došli makedonski mediji, radi se o nesuglasnosti oko pristupa rješenju makedonske krize koji će predložiti Hahn.

Dok su Vajgl i Howitt, kao zastupnici ljevice, imali skoro apsolutno razumijevanje za argumente lidera opozicije Zaeva, desničar Kukan zalagao se za kompromis, koji bi podrazumijevao da opozicija odustane od dijela svojih zahtjeva.

Za ljevicu je zahtjev da Gruevski podnese ostavku i da se formira prelazna vlada sasvim opravdano rješenje, dok je za desnicu takav zahtjev maksimalistički, unatoč argumentima kojima ga potkrepljuju.

Pravosudni epilog afere prisluškivanja

Uoči ovog susreta političkih lidera s predstavnicima EU-a, na Krivičnom sudu u Skoplju održana je pripremna rasprava u slučaju “Puč”.

Državno tužiteljstvo tražilo je od sudskog vijeća potvrdu optužnice protiv pet osoba, među kojima je i Zaev, predsjednik oporbenog SDSM-a, kojeg terete za ugrožavanje ustavnog poretka i pokušaj nedemokratskog preuzimanja vlasti.

Tužitelj tvrdi kako imaju dokaze o krivičnom djelu neovlaštenog prisluškivanja i špijunaži te navodi kako je jedan od optuženih zloupotrijebio obavještajni sistem praćenja i prisluškivao po nalogu Zaeva i bivšeg šefa tajne policije Zorana Veruševskog.

Advokati optuženih tražili su odbacivanje optužnice, zbog nedostatka konkretnih dokaza o tome ko je i kada prisluškivan.

Sudsko vijeće nema zakonski rok do kada mora donijeti odluku o potvrdi ili odbacivanju optužnice u ovom slučaju.

Posted by on 2015-06-03. Filed under Region, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login