Vaskrs je praznik spasenja kroz ljubav

Uskrs,  VaskrsPravoslavni vjernici u Bosni i Hercegovini u nedjelju dočekuju najradosniji hrišćanski praznik Vaskrs.

Posljednje nedjelje pred Vaskrs, kako je za Anadolu Agency rekao otac Vanja Jovanović, paroh sarajevski u Crkvenoj opštini Sarajevo, u Staroj pravoslavnoj crkvi na Baščaršiji, ali i svim drugim crkvama i parohijama širom BiH obavljaju se učestala bogosluženja.

“Osim što su češća, to su i specifična bogosluženja i liturgije. U tom periodu, svaki dan kako se približava Vaskrs vjernici jačaju svoj unutrašnji duh znajući da se približava taj najradosniji trenutak Hristovog vaskrsnuća.

To je suština sve naše vjere, jer bez toga ništa ne bi bilo. Kod svakog vjernika i čovjeka svih tih dana razvija se snažna kako duhovna tako i emotivna povezanost sa Hristom”, naglasio je otac Jovanović.

Paroh sarajevski navodi kako se pred Vaskrs obilježava Veliki četvrtak i Veliki petak, koji se koristi i kao dan kada vjernici farbaju jaja.

Veliki petak i Velika subota

Veliku subotu, drugi dan hrišćanske žalosti posle Velikog petka – dana raspeća i smrti Hristove, vjernici obilježavaju u molitvi i tišini, jer je to dan koji je Hristos proveo u Hadu.

Na posljednji dan nedjelje stradanja i smrti vjernici celivaju plaštanicu na Hristovom grobu koja je na Veliki petak svečano iznijeta pred pravoslavne oltare.

Kao kruna u nedjelju, ove godine 20. aprila, slijedi Vaskrs koji se obilježava tri dana – osim nedjelje i na vaskršnji ponedjeljak i vaskršnji utorak.

Uskrs i Vaskrs istog dana ove godine

“Ove godine pravoslavni vjernici zajedno sa katolicima u BiH obilježavaju isti praznik vaskrsenje Hristovo, a istovremeno imamo i obilježavanje jevrejskog praznika Pesaha.

To nam šalje snažnu poruku da neprestano tragamo za Hristom i podsjeća nas na jednostavnost, Vaskrs je praznik spasenja kroz ljubav. Svi smo mi Božija djeca. Sveto pismo nam je jasno definiralo kako treba da se ponašamo i kako da radimo”, naglasio je Jovanović.

Paroh sarajevski naveo je kako će Vaskrs stoga u BiH kao i svake godine biti iskorišten za još jedno prijateljsko čestitanje i obraćanje te zajedničku proslavu sa svim drugim vjernicima i predstavnicima vjerskih zajednica.

Posted by on 2014-04-16. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login