Vatikan: Na računima pronašli skrivene stotine miliona eura

Vatikan

Vatikan

Australski kardinal George Pell, zadužen za gospodarska pitanja u Vatikanu, otkrio je da su pronađene stotine miliona eura koje su bile “spremljene” na računima brojnih odjela Svete Stolice, a nisu se vidjele u njenim finansijskim izvještajima.

U članku koji je danas objavio britanski časopis Catholic Herald, Pell objašnjava kako to otkriće znači da je financijsko stanje Vatikana bolje nego što se mislilo.

“Zapravo smo ustanovili da je stanje mnogo zdravije nego što se činilo jer je nekoliko stotina miliona eura bilo pohranjeno na pojedinačnim odjelnim računima i nije se vidjelo u finansijskim izvještajima”,  napisao je kardinal, kao što se vidi iz dijela članka objavljenog u četvrtak.

Australski kardinal ni na koji način ne spominje mogućnost da je riječ o zloupotrebi, već tumači da su vatikanski odjeli dugo imali “gotovo potpuno odriješene ruke” u pogledu svojih financija i da su se ponašali po “ustaljenim obrascima” u vođenju poslovnih knjiga.

Pell je autsajder iz anglofonog dijela svijeta, kojega je papa Franjo pozvao iz Sidneyja u Rim kako bi preuzeo nadzor nad vatikanskim financijama, kojima su desetljećima, često krajnje netransparentno, upravljali Italijani.

“Bilo je nemoguće da iko precizno dozna što se zapravo događa”, rekao je Pell, čelnik novouspostavljenog Tajništva za gospodarstvo Svete Stolice, koje je neovisno od donedavno vrlo moćnog Državnog tajništva, kojem je papa Franjo oduzeo veliki dio uticaja.

Posted by on 2014-12-12. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login