Večeras 87. dodjela Oscara, konkurišu 323 filma

OscarVečeras će se u Los Angelesu po 87. put održati svečanost dodjele nagrada američke Akademije filmskih umjetnosti, za koju ove godine konkuriraju 323 filma, a o dobitnicima u različitima kategorijama glasuje 6.124 članova akademije.

Šou u teatru Dolby vodiće komičar Neil Patrick Harris. Julianne Moor, Patrish Arket i Eddie Redmayne favoriti su za glumačke nagrade, ali je i dalje neizvjesno ko će dobiti Oskara za najbolji film.

“Čovjek ptica”, mračna komedija o nekadašnjoj akcionoj zvijezdi koji pokušava da oživi karijeru na Broadway pokupila je niz značajnih priznanja prije Oskara – nagrade Udruženja glumaca (SAG) i režisera (DGA).

Drama o odrastanju Richarda Linklatera “Odrastanje”, koja je snimana 12 godina sa istim glumcima koji su starili sa svojim likovima, veliki je pobjednik Zlatnih globusa, ali i dobitnik nagrade Britanske filmske akademije (Bafta).

Neki procjenjuju da bi “Snajperista” Clinta Eastwooda mogao da bude neočekivani pobjednik, prije svega zahvaljujući uspjehu na blagajnama pošto je riječ o ratnom filmu sa najvećom zaradom ikada.

“Čovjek ptica” zajedno sa Wes Andersonovim “Grand Budapest Hotel” ima najviše nominacija – devet. “Igra kodova” slijedi sa osam, a “Odrastanje” ima šest nominacija.

Lobiranje za filmove završeno je poslije višesedmične žestoke borbe, a 6.124 člana Akademije sa pravom glasa u utorak su završili sa glasanjem.

I dok je predviđanje dobitnika Oskara za najbolji film neizvjesno, druge kategorije nisu toliko problematične.

Veteranka Moor gotovo sigurno će osvojiti Oskara za glavnu žensku ulogu za profesoricu jezika koja boluje od Alzhajmera u filmu “I dalje Alis”. Patricia Arquette je favorit za sporednu ulogu samohrane majke u “Odrastanju”, a očekuje se da će J.K. Simmons dobiti Oskara za sporednu mušku ulogu u džez drami “Ritam ludila” (Whiplash).

Kada je riječ o trci za najbolju mušku ulogu, tu je situacija nešto neizvjesnija – zlatnog dječaka će dobiti ili britanski glumac Redmayne za ulogu astrofizičara Stivena Hokinga u “Teoriji svega” ili Michale Keaton za naslovnu ulogu u “Čovjeku pitici”.

Favoriti za režiserskog Oskara su Linklater i Meksikanac Alejandro Gonzales Inaritu, kreativna sila iza “Čovjeka ptice”.

To je dovelo do spekulacija da će Oskari za najbolji film i najbolju režiju biti podijeljeni, kao što je bio sučaj i prošle godine kada je za režiju nagrađen meksički režiser Alfonso Cuaron za “Gravitaciju” dok je za najbolji film proglašena politički korektna drama “12 godina ropstva”.

– Postoji ta mogućnost, da Inaritu dobije Oskara za režiju a ‘Odrastanje’ za najbolji film, ili obrnuto – kaže Vincent Brook, predavač na Školi za pozorište, film i televiziju Univerziteta u Los Anđelesu (UCLA).

Nagrade će uručivati “zvijezdana” ekipa u kojoj su Ben Afleck, Scarlet Johanson, Nicole Kidman, Eddie Murphy, Liam Neeson, Gwyneth Paltrow, Merryl Streep i Oprah Winfrey.

Harris će, procenjuju kritičari, imati težak zadatak da nadmaši prošlogodišnju voditeljku Ellen DeGeneres iako je 41-godišnja zvijezda serije “Kako sam upoznao vašu majku” već dobio četiri Emija za vođenje brodvejskih Toni nagrada.

Ceremoniji koja počinje u 17.30 po lokalnom vremenu (1.30 GMT) prethodni tradicionalni crveni tepih gdje će zvijezde pokazati najnovije kreacije poznatih i manje poznatih dizajnera.

Očekuje se i da će obezbjeđenje biti pojačano budući da je ranije ove sedmice dio Holivuda bio zatvoren zbog prijetnje bombom.

Jedini nezvani gost mogla bi da bude kiša budući da meteorolozi upozoravaju da postoji 60 posto šansi da pada kiša u Los Angelesu, što je inače rijetkost.

Najzanimljivije brojke vezane za ovogodišnjeg Oscara:

6.124 članova biračkog tijela američke Akademije filmskih umjetnosti glasuje ove godine o dobitnicima prestižne nagrade

323 filma prijavljena su na početku utrke za najbolji film

83 zemlje poslale su film za takmičenje u kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku

50 je zlatnih kipića koji će se dodijeliti dobitnicima na svečanosti

24 su kategorije u kojima se dodjeluje nagrada

34,2 centimetra iznosi visina zlatnoga kipića

3,85 kilograma težak je zlatni kipić

2951 statua dodijeljena je od prve svečanosti dodjele Oscara 1929.

915 novinara akreditirano je za praćenje ovogodišnje ceremonije

771 mjesto nalazi se na tribini postavljenoj uz crveni tepih na ulasku u Dolby Theatre

152 metra dužina je crvenoga tepiha pred dvoranom Dolby Theatrea

10 metara širok je isti tepih

3.300 je sjedećih mjesta u dvorani Dolby Theatrea

4 sata i 23 minute trajala je najduža svečanost dodjele prestižnih nagrada 2002. koju je direktno prenosila televizija

1 sat i 40 minuta trajala je najkraća svečanost dodjele nagrada 1959.

26 je apsolutni rekorder kada je o osvojenim Oscarima riječ – Walt Disney, koji je bio imao i rekordnih 59 nominacija

19 puta za nagradu je nominiran inženjer zvuka Kevin O’Connell, no nikad je nije osvojio u čemu drži neslavan rekord

6 godina imala je najmlađa dobitnica počasnog Oscara, Shirley Temple 1935., ujedno do danas najmlađa osoba koja je dobila zlatni kipić.

4 Oscara osvojila je glumica Katherine Hepburn što je rekord u broju osvojenih Oscara za glumačko ostvarenje

Posted by on 2015-02-22. Filed under Film & Muzika, Magazin. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login