Veliki požar u nacionalnom parku Yosemite u Kaliforniji

Yosemite Požar koji je primorao na evakuaciju stanovnike iz, nadaleko poznatog, nacionalnog parka Yosemite u planinama Sierra Nevade još nije savladan.

Požar je uništio 10,4 kvadratnih kilometara šumovite oblasti, ali nije bio prijetnja po stambene objekte, mada je prije dva dana stotinjak stanovnika evakuirano iz doline Mala Yosemitei i još od 80 do 85 helikopterom je prevezeno s vrha Half Domea.

Nacionalni park je ostao otvoren, mada su neke poznata mjesta za kampovanje zatvorena iz predostrožnosti, prenijela je agencija AP.

Oko 120 vatrogasaca i 11 aviona borili se s požarom koji je, vjerovatno izazvala vatrena iskra i potom nastali žar kao rezultat prehodnog udara groma prije nekoliko nedjelja, saopćili su zvaničnici, prenosi Tanjug.

Vatrogasci prate i kontroliraju vatru u oblasti, posebno uticaj vjetra i temperature, koja je nasreću jučer bila znatno niža od ranijih dana.

 

Posted by on 2014-09-09. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login