Veliko otkriće u blizini Tomislavgrada

praslonoviPalenteolozi iz BiH, Hrvatske i Austrije započeli su u četvrtak nedaleko Tomislavgrada istraživanja na mjestu gdje su pronađeni fosilni ostaci groblja praslonova iz roda ‘Gomphotherium’, za kojega je pretpostavlja da je živio prije 20 miliona godina na tom području, potvrdili su stručnjaci.

‘Nalazi struke potvrđuju da je riječ o jednom od najstarijih nalazišta kostiju praslona’, rekao je profesor Oleg Mandić, palenteolog s prirodoslovnog muzeja u Beču.

On je zajedno s kolegama nakon samo nekoliko minuta iskopavanja na lokaciji Cebari, gdje je smješten kamenolom, pronašao nove ostatke kostiju praslona.

Pojasnio je kako je riječ o životinji koja je preteča i mamuta koja je tim područjem hodala prije 20 miliona godina.

Članica akademije Jadranka Mauch-Lenardić iz hrvatskog zavoda za paleontologiju i geologiju istakla je kako je Tomislavgradsko nalazište jedno od najznačajnijih na svijetu takve vrste.

‘Riječ je o jednoj od najvažnijih lokacija u svijetu, na kojoj postoji prava grobnica ostataka praslona’, rekla je Mauch-Lenardić.

Stručnjaci iz više zemalja nastavit će idućih mjeseci iskopavanja na mjestu za koje se vjeruje da krije groblje praslonova, dok su općinske vlasti najavile podršku otvaranju muzeja u kojemu bi bile izloženi otkriveni ostatci praslona iz razdoblja novog miocena.

Važno nalazište otkriveno je u augustu 2011. godine, prilikom iskopavanja na mjesnom kamenolomu.

Posted by on 2013-04-26. Filed under Izdvojeno, Tomislavgrad, Turizam, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login