Vezirski grad, muzej pod otvorenim nebom

Travnik

Travnik

Pored srednjovjekovne tvrđave Stari grad, koja se smatra najznačajnijim kulturno-istorijskim spomenikom Travnik i danas, u istočnom dijelu, čuva ostatke bosanske tradicije. Kuće prekrivene šindrom svjedoci su jednog vremena i naroda.

Istočni dio Travnika – Osoje datira iz osmanskog perioda.

“Tipični stil gradnje kuća je bosanski. Kuće su prekrivene šindrom. Nažalost, danas neke fasade odudaraju od toga, ali mi ne možemo da utičemo na to, jer su kuće u privatnom vlasništvu”, kazala je Amela Šišić, muzejski pedagog i turistički vodič pri Zemaljskom muzeju Travnik.

Još jedna od znamenitosti Travnika je i stara kula koja se nalazi u ulici Donje Osoje, a riječ je o Hasanpašića kuli. Izgorjela je 1906, kada je Travnik gorio u požaru kojeg je izazvala lokomotiva.

“U tom dijelu takođe imamo i Hasanpašića kulu, koju imamo u plan da obnovimo”, ispričala je Šišićeva.

Travnik je svakako poseban i po tome što krije jednu od najljepših istorijskih objekata na teritoriji BiH, tvrđavu Stari grad, ili poznatiju kao Travnička tvrđava.

Travnik, Stari grad

Travnik, Stari grad

Do nje se dolazi uz najstariju travničku ulicu Varoš, odakle se počeo razvijati i sam grad Travnik. Pred tvrđavom nalazi se prilazni most, izgrađen od sedre, a prolaskom kroz kapiju tvrđave posjetiocima se pred očima pruža prelijepi panoramski pogled na cijeli Travnik i veliki dio Lašvanske doline.

Srednjovjekovna tvrđava Stari grad Travnik izgrađena je krajem 14. i početkom 15. stoljeća.

“Pouzdanih podataka nemamo o tome ko je i kada je sagradio utvrdu. Legenda kaže da je na ulazu u grad, iznad velikih polukružnih vrata, koja su jedini ulaz i izlaz u tvrđavu, stajala kamena ploča na kojoj se spominje ime kralja Tvrtka II Kotromanića. U pisanim izvorima, tvrđava se prvi put spominje 3. juna 1463, u izvještaju trogirskog kneza koji se čuva u arhivu grada Zadra”, ispričala je Šišićeva.

Srednjovjekovna tvrđava Stari grad Travnik danas predstavlja jedno od najznačajnijih kulturno-istorijskih spomenika i proglašen je nacionalnim spomenikom.

“Predstavlja jednu od najinteresantnijih turističkih atrakcija u Travniku, pa i u srednjoj Bosni. Srednjovjekovna tvrđava je služila kao fortifikacioni objekat za vojsku, oružje, a o tome svjedoči i bastion kao najviša tačka na gradu gdje je nekada stajala znatno viša branič kula”, istakla je Šišić.

Osmanlije su je po dolasku snizile i napravile od nje tabiju za topove. Prema jugu se nastavlja 28 metara dugo dvorište koje je sa strane zatvoreno objektom debljih zidova, a koje je najvjerovatnije služilo za odlaganje oružja i baruta.

“Danas nam to služi kao galerija gdje se izlažu različite fotografije, umjetničke slike i organizuju promocije knjiga. Preko puta kazamata se nalazi 16-poligona kula u kojoj je danas smješten muzej, odnosno, dvije postavke, etnografska i dokumentarna, a gdje se može vidjeti kulturno naslijeđe travničkog kraja”, priča Šišićeva o tvrđavi koju Travničani smatraju svojim ponosom.

Na drugom spratu, pri dokumentarnoj izložbi, izloženi su tekstovi koji su vezani za predistoriju, srednji vijek, osmanski i austrougarski period.

“Pored 16-poligonalne kule, imamo i ostatke nekada najstarije džamije u Travniku. Ostala je samo munara, koja je ustvari usađena u zapadni zid gradskog bedema. Džamija je izgrađena u ime sultana Mehmeda II Fatiha. Naravno, poznato je da je grad Travnik muzej pod otvorenim nebom. Poznato je i da su u njemu stolovalo 77 vezira i bio je 150 godina sjedište bosanskog pašaluka”, naglasila je ona.

Ova tvrđava je jedan od rijetkih primjera utvrde na kojoj su se sačuvale različite faze arhitektonskog oblikovanja iz srednjeg vijeka, osmanskog i austrougarskog perioda.

Amela Šišić pojašnjava da srednjevjekovna tvrđava danas predstavlja veliku turističku atrakciju. Dolaze turisti iz cijelog svijeta. Sezona počinje u aprilu, a završava krajem oktobra.

Međutim, tvrđava je otvorena tokom cijele godine, a zimi se otvara samo po potrebi.

“Početkom sezone nam dolaze djeca iz cijele BiH, tada ima najviše školskih ekskurzija. Tvrđavu u prosjeku godišnje posjeti do 30.000 ljudi s tim da najveći broj turista dolazi iz Turske. U posljednjih par godina imamo i mnogo turista iz arapskih zemalja”, istakla je Šišić.

Pored toga, u istočnom dijelu grada se nalazi i izvor “Plave vode”, koja je i najkraća rijeka u BiH.

Na području opštine Travnik se nalazi i 17 džamija koje datiraju iz osmanskog perioda, zatim memorijalni muzej, kao i rodna kuća nobelovca Ive Andrića.

Najstarija je Yeni džamija iz osmanskog perioda, koja se nalazi preko puta tvrđave Stari grad u ulici Varoš, a pored džamije se nalazi i turbe.

“Poznato je da je u Travniku i najveći broj očuvanih turbeta na području BiH. Ima ih sedam. Dakle, četiri su otvorenog tipa i tri zatvorenog. Najstarije turbe se nalazi u istočnom dijelu ulaza u grad Travnik, a pripadalo je Ibrahim dedi iz Horosana koji je bio vojnik sultana Mehmeda II Fatiha. Međutim, najpopularnije turbe je pripadalo alhamijado pjesniku Abdulvehhabu Ilhamiji Žepčaku”, ispričala je Šišićeva.

Posted by on 2015-06-22. Filed under Travnik, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login