Vinil-ploče se vraćaju na tržište

pločaŠumovi i pucketanje opet su u modi. Vinil-ploče se vraćaju na tržište.

Nakon skoro 20 godina, prodaja vinil-ploča se opet mjeri u milionima. Uprkos žestokoj konkurenciji, gramofoni se ponovno vraćaju u modu.

Jednom davno, prije iPoda, CD-a, čak i prije običnih kaseta, postojale su vinil-ploče.

Šum i pucketanje vinil-ploča krasili su mnoge svjetske hitove. Zvuk koji se, na radost mnogih, ponovno vraća na tržište.

Broj prodanih ploča prošli mjesec dostigao je milion.

Interes entuzijasta

Do kraja godine, kada se uračunaju božićni i novogodišnji pokloni, ta brojka će se približiti 1,2 miliona.

Prodaja ploča nije se mjerila sa sedam cifara od 1996. godine.

Apsolutni rekord zabilježen je 1981. kada su se hitovi, poput onih grupe Queen, prodavali u više od milijardu primjeraka.

“Ako pogledate historijske top-liste, možete vidjeti da na vrhu nisu samo etablirani umjetnici poput Davida Bowieja, Led Zeppelina ili Pink Floyda, nego da su tu i mnogi novi umjetnici koji su privukli mlađu generaciju fanova koji se prvi put susreću sa vinil-pločama”, ističe Lynne McDowell, predstavnica Britanske fonografske industrije.

Naravno, kupci imaju istančan sluh, i posjeduju robusnu, teško prenosivu opremu. Ali entuzijastima to ne smeta.

Rekordna prodaja

“Ploče su bile veliki trend, koji je vremenom potisnut sa tržišta. Ali sad se ponovno vraća u modu. Sve više stanica pušta takve nosače zvuka. Taj fenomen se prvo javio u malim nezavisnim produkcijama, i to se svidjelo mlađim generacijama”, kaže Jason Spinks, vlasnik muzičke prodavnice.

Za neke, ploče graniče sa umjetnošću. To je slučaj sa londonskim studijom, koji koristi opremu staru 65 godina, kako bi snimali klasike.

Sa velikim narudžbama iz Kine, SAD-a i drugih tržišta, prodaja ruši sve rekorde, a pojedine ploče prodaju se i za hiljade dolara.

“Hrana je dobra usporedba. Ljudi koji slušaju vinil-ploče, osobe su koje uživaju u dobrom vinu ili hrani. Mislim da su oni koji preferiraju digitalne medije, više orijentirani na brzu hranu”,  ocijenio je Pete Hutchison, osnivač kompanije Electric recording.

Naravno, vinil-ploče danas imaju mnogo veću konkurenciju nego osamdesetih – Internet, CD-ovi…

Ali, za ljubitelje zvuka, ništa se ne može porediti sa pločama, čiji je povratak, bukvalno muzika za njihove uši.

Izvor: Al Jazeera

Posted by on 2014-12-27. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login