Više od 20 hiljada mladih učestvuje u najvećem edukativnom događaju u BiH – “Sat kodiranja 2015”

InternetNajveći informatičko-edukativni događaj u historiji učenja, akcija “Sat kodiranja 2015” bit će održana i ove godine u Bosni i Hercegovini, u periodu od 7. do 13. decembra.

Organizator ovog događaja je Centar za promociju civilnog društva (CPCD).

Akcija ima za cilj uključivanje što većeg broja osnovnih i srednjih škola, ali i nevladinih organizacija i kompanija iz BiH, u proces edukacije učenika i sticanje njihovih prvih programerskih iskustava.

Ovu globalnu akciju u kojoj je do sada učestvovalo više od 100 miliona učenika iz više od 180 zemalja, pokrenula je prije nekoliko godina neprofitna organizacija Code.org iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Naglašavajući da se za učešće u akciji u BiH do sada prijavilo više od 270 škola i organizacija, a da broj novoregistriranih svakim danom raste, direktorica CPCD-a Aida Daguda istakla je da CPCD ovu akciju vodi u BiH već drugu godinu, bez donatorskih sredstava, s vlastitim skromnim sredstvima i uz puno volonterskog rada.

– Osnovni motiv pokretanja ove akcije je uključivanje mladih iz BiH u globalne obrazovne trendove te njihovo usmjerenje ka informatičkim zanimanjima kao najtraženijem pozivu 21. vijeka – naglasila je Daguda i podsjetila da je BiH u prošlogodišnjoj akciji, s više od 15 hiljada uključenih učenika i 139 škola i nevladinih organizacija, postigla najbolje rezultate u regiji.

Direktor kompanije Microsoft BiH koja je glavni partner akcije, Omar Krivošija, naveo je da ova kompanija vjeruje da bi svaki mladi čovjek trebao imati priliku i pristup tehnologiji, jer je kompjuterska znanost važan dio temeljnog učenja.

– Kako je tehnologija postala sastavni dio svakodnevnog života ljudi širom svijeta, primijetili smo da učenici, roditelji, nastavnici, vlade i neprofitne organizacije, ne samo da zahtijevaju korištenje tehnologije, već traže i načine kako stvoriti tehnologiju koja bi im pomogla da postanu inovatori i pokretači rasta i mogućnosti u našem društvu – rekao je Krivošija.

Jedan od partnera projekta je i kompanija Authority Partners BiH, a predstavnica odjela za ljudske resurse Ena Hubić rekla je da će ova kompanije akciju podržati kroz nagrade za najbolje škole i učenike.

– Tri najuspješnije škole će imati priliku da posjete naš Api Lab i s našim stručnjacima učestvuju u satu kodiranja i nagradnoj igri. Osim toga, nagradna igra za učenike obuhvatit će pet učenika koji će dobiti priliku za obavljanje prakse i pored kodiranja upoznati stvarno IT okruženje i izazove koje isti nosi – istakla je Hubić.

Akciju “Sat kodiranja 2015” podržali su do sada Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje (APOSO), Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke te kantonalna ministarstva obrazovanja u FBiH. Osim institucija vlasti, akciju su podržale i društveno-odgovorne kompanije, R&S Sarajevo, Podravka i Coca Cola, saopćeno je iz CPCD-a.

Posted by on 2015-12-03. Filed under Banja Luka, Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login