Vizualni umjetnici iz Sarajeva i Züricha na izložbi ‘Sarajevo–Zürich: Unlimited’

Umjetnička galerija, BiH

Umjetnička galerija, BiH

U Umjetničkoj galeriji BiH od 31. augusta do 23. septembra bit će postavljena izložba “Sarajevo–Zürich: Unlimited”, na kojoj će biti predstavljeni radovi dvanaest vizualnih umjetnika iz Sarajeva i Ciriha.

Izložba je nastala iz suradnje Udruženja TransAlpin-Art iz Ciriha i Udruženja za kulturu i umjetnost Crvena iz Sarajeva. Nakon predstavljanja u Kunstraum Walcheturm-u u Cirihu, bit će predstavljena i u Umjetničkoj galeriji BiH u Sarajevu.

Izložba “Sarajevo–Zürich: Unlimited” tematizira geopolitiku neograničenog koja povezuje nespojive prostore u kojima se paralelno dešavaju različite stvarnosti.

– U ovom slučaju, radi se o Sarajevu i Cirihu. Kako je moguć otvoren i emancipovan način razmišljanja i djelovanja u sadašnjosti? Kako, na demokratski način, poštovati suprotstavljena mišljenja – navodi se u najavi tog događaja.

U mikrokosmosu, izložba “Sarajevo – Zurich: Unlimited” demonstrira odgovore na postavljena pitanja. Odabirući iz mnoštva dostupnih informacija, iskustava i ideja ukorijenjenih u kolektivno sjećanje, umjetnici iz Ciriha zauzeli su različite perspektive spram onoga što se njima činilo indikativnim i karakterističnim. Baveći se poznatim i nepoznatim, stranim i bliskim, proizveli su djela koja su više od čiste dokumentacije poznatih ideja ili odraza vlastitih društvenih normi, čežnji i strahova.

– Kreativni proces pretvara nove slike u stvarnost. Ovim slikama su suprotstavljena djela umjetnika iz Sarajeva. Njihov pogled na grad, državu i ljude obojen je vlastitom prošlošću, sadašnjošću i mogućom budućnošću i evropskom percepcijom grada, države i ljudi. Predstavljena djela koriste različite strategije istraživanja rubnog prostora, zamišljenih i dodijeljenih geopolitičkih granica, u čijim okvirima se naizmjenično vode ratovi – ističe se.

Radove će izložiti Lana Čmajčanin, Jusuf Hadžifejzović, Dženan Hadžihasanović, Adela Jušić, Jim Marshall, Bojan Stojčić, Baltensperger + Siepert, Ursula Baur, Chiara Fiorini/Dominique Starck, Anita Hahn, Heidi Hahn i Christoph Zihlmann.

Iz Umjetničke galerije BiH navode da je otvaranje planirano za večeras u 20.00 sati.

Posted by on 2017-08-31. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login