Vlada FBiH za razvoj turizma u Počitelju, Jajcu i na Trebižatu izdvojila 1,1 milion KM

 Počitelj

Počitelj

Federalno ministarstvo okoliša i turizma u ovoj će godini, zahvaljujući sredstvima Vlade Federacije BiH dodijeljenim ovom ministarstvu iz budžeta za 2013. godinu, realizirati tri projekta kojima je cilj razvoj turističkih destinacija, te očuvanje prirodnog i kulturno-historijskog naslijeđa BiH.

Riječ je o projektima revitalizacija Pašine tabije u Počitelju, uređenje desnog boka vodopada Plive u Jajcu, te sanacija donjeg toka Trebižata, slapova Kravice i Koćuše.

Federalna ministrica okoliša i turizma Branka Đurić istaknula je za Agenciju Fena da su sva tri projekta od izuzetnog značaja za daljnji napredak ovih turističkih destinacija, kao i zaštite bh. kulturno-povijesnoga i prirodnoga naslijeđa.

“Ovo je samo nastavak našeg dugogodišnjeg rada na ovim turističkim destinacijama na kojima želimo unaprijediti turističke potencijale ovih regija, ali i zaštititi njezine prirodne ljepote” – kazala je ministrica Đurić.

Navodi da u prilog tome govori i nedavni susret s načelnikom Općine Čapljina, s kojim su dogovorene daljnje aktivnosti kada je u pitanju srednjovjekovni grad Počitelj, gdje Federalno ministarstvo okoliša i turizma daje punu potporu toj općini u tehničkom, stručnom i finansijskom smislu.

Cilj je, navodi ministrica, da se srednjovjekovni grad Počitelj, koji je pogotovo u ljetnom dijelu sezone izuzetno interesantan turistima, što prije dovede u stanje samoodrživosti. Za njegovu je obnovu Federalno ministarstvo okoliša i turizma, kao i Vlada Federacije BiH tokom proteklih godina uložilo oko pet miliona KM.

“Dogovoreno je da će Općina Čapljina u što skorije vrijeme uraditi Projektni zadatak za izradu Plana upravljanja turističkom destinacijom i kulturno-povijesnim i prirodnim naslijeđem, što će biti polazni zakonski dokument za sve daljnje aktivnosti. Također je dogovoreno da će se u proceduru pokrenuti uspostava javne ustanove koja će biti zadužena za gospodarenje ovim turističkim atraktivnim lokalitetima, a što će doprinijeti zaštiti i njihovom napretku” – naglasila je.

Federalna vlada je donijela Odluku o usvajanju Programa utroška sredstava “Transfer za sanaciju Počitelja” utvrđenog budžetom FBiH za 2013. godinu Federalnom ministarstvu okoliša i turizma u znosu od 350.000 KM.

Cilj projekta jest očuvanje tradicije i kulturne baštine te uklapanje u prirodni ambijent čime će ova dobra predstavljati dio turističke ponude područja u kome se nalaze. Istovremeno će ovi objekti, koji su od ambijentalne vrijednosti, postati dio kulturno-historijskog naslijeđa BiH.

Sredstva će biti raspodijeljena za izvođenje radova na revitalizaciji Pašine tabije i nadzor nad izvođenjem radova. Planirani radovi, za koje je izdvojeno 325.000 KM, uključeni u drugu fazu revitalizacije Pašine tabije, odnose se na multimedijalni centar, Kulu stražara, scenu s gledalištem, sanitarni blok s pomoćnim prostorijama, vidikovac sa stazama, te uređenje vanjskih površina i prilaza.

Također, Vlada FBiH donijela je Odluku o usvajanju Programa utroška sredstava “Transfer za sanaciju korita vodopada Plive – Jajce” za 2013. godinu istom ministarstvu u iznosu od 350.000 KM.

Za izradu projektne dokumentacije za završno uređenje desnog boka vodopada  Plive u Jajcu bit će izdvojeno 50.000, a za izvođenje radova i nadzor 300.000 KM.

Na ovaj način bit će zaštićeni i sanirani dijelovi sedrenog masiva koji su nakon prethodne konstruktivne sanacije desnog boka vodopada ostali nezaštićeni od daljnjeg urušavanja, te urediti pristupna staza (šetnica) ili drveni most i vidikovac na toj strani vodopada.

Predviđena je i sanacija i uređenje postojećeg puta za interventna vozila na lijevoj obali Vrbasa, natkrivanje vidikovca na lokaciji bivšeg Paviljona, postavljanje ograde, klupa za sjedenje, korpi za otpatke i drugih sadržaja, te rasvjete za cijeli prostor, posebno vodopad.

Vlada FBiH donijela je i Odluku o usvajanju Programa utroška sredstava utvrđenih budžetom FBiH za 2013. godinu za sanaciju donjeg toka Trebižata i slapova Kravice i Koćuše u iznosu od 400.000 KM.

Sredstva od 35.000 KM bit će iskorištena za izradu projektne dokumentacije, odnosno izradu glavnih projekata uređenja pješačkih staza u zoni pješačkog mosta, sanitarnog čvora i kupališta s potrebnim parkovnim mobilijarom i rasvjetom glavnog objekta na ulaznom dijelu.

Za izgradnju pješačkog turističkog mosta preko Trebižata u zoni kupališta, te za izvođenje radova na uređenju pješačkih staza u zoni pješačkog mosta, sanitarnog čvora i kupališta predviđeno je 350.000 KM, dok se ostatak sredstava od 15.000 KM odnosi na nadzor nad izvođenjem radova.

Posted by on 2013-06-29. Filed under Jajce, Ljubuški, Počitelj, Turizam, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login