Vlada RS izolovala BiH iz regionalnih željeznica

BiH je jedina zemlja regiona koja nije potpisala Ugovor o ulasku BiH u Transportnu zajednicu zemalja Zapadnog Balkana sa Evropskom unijom na samitu u Trstu.

Vlada Republike Srpske definitivno je blokirala potpisivanje što će Bosnu i Hercegovinu učiniti izolovanom u region. Projekti izgradnje tri dionice na Koridoru 5 C, kao i izgradnja luke Brčko, za koje je EU odobrila sredstva u iznosu od 250 miliona eura koja su na stand by-u dok se BiH ne priključi Transportnoj zajednici.

Šteta je nesaglediva, izjavio je ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak.

‘’Bez učešća u Transportnoj zajednici svi novi projekti, pristup evropskim fondovima I odobravanje grantova biće onemogućeni kako za BiH tako I za samu Republiku Srpsku i ja zbog toga smatram da je ovaj stav pogrešan I mislim da nije dobar princip da se automatski bude protiv svega što dolazi sa državnog nivoa, čak i onda kada je dobro za Republiku Srpsku.’’

Razlog zbog kojeg RS nije dala saglasnost za potpisivanje ugovora je što insistira na tome da entitetska ministarstva učestvuju u prezentiranju stavova BiH u Sekretarijatu transporta zajedno sa državnim ministarstvom i to na način da se s vremena na vrijeme vrši rotacija po uzoru na Predsjedništvo BiH. No, Evropska Komisija kao inicijator formiranja Transportne zajednice, kojom bi države imale bolju infrastrukturnu povezanost prije ulaska u EU,to ne prihvata.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić kazao je za ovdašnje medije da za svog mandata neće dozvoliti da entitetski ministri odlučuju o regionalnim i evropskim projektima u ime Bosne i Hercegovine.

‘’Dok sam ja predsjedavajući Vijeća ministara BiH nikada nećemo prihvatiti da BiH u međunarodnim ugovorma predstavljaju entitetski ministri. Zahtjev da se rotiraju ministri koji će predstavljati BiH u Transportnoj zajednici ne dolazi u obzir kao ni promjene ugovora koje je Vlada Republike Srpske dostavila dan prije potpisivanja ugovora o Transporatnoj zajednici”, izjavio je Zvizdić.’’

Ekonomista Zoran Pavlović ocjenjuje da zahtjevi Vlade RS nisu ništa drugo nego blokada svih pozitivnih projekata u ime ličnih interesa.

”Ovo je tehničko pitanje, dakle dokument koji rade stručnjaci i u koji se političari ne mešaju. Nažalost, kod nas, u našem lokalnom, entitetskom nivou političari se mešaju u sve, a pogotovo u strategije razvoja saobraćajne infrastrukture jer u svemu tome gledaju svoj lični interes.”

Podsjećamo, ukoliko BiH ostane izvan Transportne zajednice gubici će biti nesagledivi. BiH će izgubiti mogućnost za liberalizaciju željezničkog sektora i priliku da željeznička preduzeće intenzivno rade na provođenju reformi kako bi se osposobila za tržišnu konkurenciju, te mogućnost ulaganja u infrastrukturu, što predstavlja interes svih građana BiH.

Željeznice RS i Željeznice Federacije su u višemilionskim dugovima. Radnici Željeznica RS štrajkuju svaki drugi mjesec, Željeznicama FBiH Porezna uprava je nedavno blokirala račun zbog duga od oko 50 miliona eura. Željeznička infrastruktura je zastarjela i lako bi se mogla obnoviti sredstvima koja bi Evropska Unija odobrila kroz fondove Transportnoj zajednici, no u BiH niko nema sluha za takvo što kaže profesor na saobraćajnom fakultetu Osman Lindov.

‘’Umjesto da dogovorimo sa susjedima, najprije Hrvatskom i Srbijom da se teret prevozi željeznicom, prioritetno nafta i naftni derivati i opasne materije što bi svima bilo jeftinije I ekološki prihvatljivije mi se baziramo na pokretanje lokalnih linija. Naravno za to bi trebalo obnoviti infrastrukturu, a mi nemamo ni na entitetskim nivoima, a ni na državnom nekoga ko bi znao aplicirati u evropskim fondovima, niti ko bi se svojski zauzeo za to.’’

Kada je u pitanju izgradnja transeuropskog koridora 5c, koji treba povezati Budimpeštu sa lukom Ploče u Hrvatskoj, najsporije se odvija kroz BiH, jer je do sada urađeno nešto više od 120 kilometara od ukupno 337 kilometara autoputa kroz BiH.

I tu je bilo zastoja i izazivanja političkih kriza u entitetskim parlamentima, naročito u Federalnom zbog izmještanja trase, te zamjene izvođača radova.

Zbog toga je potrošeno mnogo više novca od predviđenog, a Bosna i Hercegovina je plaćala najskuplji kilometar autoputa u Evropi.

Upravo bi sve navedeno trebalo biti motiv vlastima na svim nivoima u Bosni i Hercegovini da ispune uslove i pristupe regionalnim projektima, da uhvate korak sa susjedima, steknu pravo na korištenje evropskih fondova i poboljšaju uslove za lakšu povezanost i ljudi i roba sa Evropskom unijom. Ima u svemu loše politike, ali i nestručnosti ocjenjuje profesor Lindov.

‘’Zna se da Evropska unija očekuje prvo da izgradimo transportnu mrežu unutar države, a onda da se povežemo i regionalno i da tako povezani uđemo u Evropu. No, kod nas, svi navodno imaju dobru volju ali… kod nas nije riječ samo o novcu nego i o neznanju.’’

Posted by on 2017-07-15. Filed under Banja Luka, Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login