Vlada SAD-a pokušava spasiti pčele od izumiranja

pčele, medAdministracija Sjedinjenih Američkih Država objavila je planove promocije zaštite pčela i drugih prirodnih oprašivača koji su od vitalne važnosti za zdravu okolinu.

U proteklih nekoliko godina, pčele su umirale u ogromnim brojevima zbog čega je američka Vlada odlučila poduzeti ozbiljne poteze.

Pčele, na godišnjem nivou, američkoj ekonomiji pridonose u iznosu većem od 15 milijardi dolara, a to se vidi kroz njihov rad na oprašivanju voća, povrća i drugih usjeva, prikazuju podaci iz izvještaja Bijele kuće od 2014. godine.

Na svjetskom nivou ta cifra iznosi skoro 365 milijardi godišnje.

Nova sredstva

Gubici kolonija kojima upravlja, u periodu od aprila 2014. do aprila 2015. godine, čovjek iznose 42,1 posto što je povećanje u odnosu na isti period 2013-14 (34,2 posto), objavilo je američki Ministarstvo poljoprivrede prošle sedmice, istakavši da je riječ o drugom najvećem gubitku u historiji.

Novi akcioni plan za cilj ima smanjenje gubitaka tokom zimskih mjeseci u kolonijama koje proizvode med na maksimalnih 15 posto u narednih deset godina.

Administracija predsjednika SAD-a Baracka Obame objavila je kako će Vlada osigurati više novca za stvaranje većeg okruženja gdje pčele mogu živjeti, kao i za istraživanja načina zaštite pčela od bolesti i pesticida kako bi se smanjili gubici u kolonijama.

Novinar Al Jazeere Chris Sheridan razgovarao je sa pčelarom Seanom McKenzijem koji se ranije brinuo za pčelinjak Bijele kuće.

McKenzie je kazao kako je umiranje velikog dijela pčelinje zajednice kriza, te da ljudski rod mora posvetiti više pažnje na ovaj problem.

„Možda ljudi toga nisu svjesni, ali trećina hrane koju pojedemo dolazi uz pomoć pčela. One oprašuju drveće koje potom daje voće koje opet jedu ptica, a sve to čini dio ljudske hrane“, kazao je.

Dodaje kako do izumiranja pčela dolazi uslijed gubitka njihovog životnog okruženja, jakih pesticida i herbicida, te zbog klimatskih promjena.

„Ovo je kriza jer se smanjio broj pčela do te mjere da ih nema dovoljno za oprašivanje cijele godine. Iz godine u godinu vidimo kako se smanjuje broj pčela, a ja se s tim pokušavam boriti uzgojem i selekcijom. To su prekrasna bića i naši prijatelji.“

Posted by on 2015-05-23. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login