Voda iz slavine treba potisnuti vodu iz boca

voda česma
voda

Građane treba poticati na veće korištenje vode iz slavina zbog njene cijene i ekološke prihvatljivosti, smatraju poslanici Europskog parlamenta i predlažu i ugrađivanje fontana s besplatnom vodom na javnim mjestima poput šoping centara i aerodroma, kao i posluživanje besplatne vode iz slavina u restoranima.

Evropski parlament usvojio je danas revidirani prijedlog Direktive o kvalitetu vode za ljudsku potrošnju kojim bi se pooštrili limiti dozvoljenih zagađivača poput olova, endokrinih disruptora i drugih štetnih tvari kako bi se poboljšao kvalitet vode iz slavina, a tako i povećalo njeno korištenje među građanima EU.

Nadzirale bi se i razine mikroplastike jer su pojedina istraživanja pokazala kako je mikroplastika prisutna u dvije trećine uzoraka vode iz vodovoda u evropskim zemljama.

Poboljšanjem kvaliteta vode i vraćanjem povjerenja potrošača u pitku vode iz slavine smanjilo bi se korištenje vode iz boca, čime bi građani Evropske unije uštedjeli novac, smanjili emisije CO2 i količine plastičnog otpada, ukazuje Evropski parlament.

Pristup kvalitetnijoj vodi iz slavine trebao bi smanjiti korištenje plastičnih boca za oko 17 odsto. U Evropskoj uniji se godišnje po osobi potroši do 106 litara vode iz boca, dok litar vode iz slavine košta oko 0.002 evra, čijim bi korištenjem kućanstva u Evropi uštedjela više od 600 miliona evra godišnje.

“Voda je prirodni resurs kojeg u mojoj domovini Hrvatskoj ima dovoljno, ali isto tako voda mora ostati javno dobro te se njom mora odgovorno upravljati. Sretna sam što u ovom domu nastojimo osigurati građanima Evropske unije pravo na pitku vodu. Naravno, podržavam i napore Komisije, no žao mi je što odgađamo ovaj dokument za sljedeći mandat“, rekla je na plenarnoj raspravi hrvatska europarlamentarka Dubravka Šuica, prenosi Hina.

Direktiva o kvalitetu vode namijenjene za ljudsku potrošnju sadrži i članak kojom se pozivaju institucije Evropske unije da povećaju napore u ostvarivanju univerzalnog pristupa vodi.

Iako većina građana u EU ima pristup visokokvalitetnoj vodi za piće, dio stanovništva još uvijek ima ograničen pristup ili uopšte nema pristup pitkoj vodi, što potvrđuje izvještaj Evropske agencije za okoliš, po kojem je više od 98.5 odsto analiza provedenih na uzorcima vode za piće u razdoblju od 2011. do 2013. ispunjavalo EU standarde.

Posted by on 2019-03-29. Filed under Ekologija, Ekonomija, Magazin, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login